null Beeld

Verschrikkelijk nieuws voor koningin Máxima – haar vader is overleden

De vader van koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, is op 89-jarige leeftijd overleden in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. 

Redactie Libelle.nl

De begrafenis zal in besloten kring zal plaatsvinden. Máxima, koning Willem-Alexander, en hun dochters, prinsessen Amalia, Alexia en Ariane, zullen daarbij aanwezig zijn. Dat heeft het koninklijk paar via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten.

'Hare Majesteit koningin Máxima en Zijne Majesteit Koning Willem Alexander delen met groot verdriet mede dat de heer Jorge Horacio Zorreguieta op 8 augustus 2017 in Buenas Aires op 89-jarige leeftijd is overleden', staat in een persoonlijke verklaring die de RVD verspreidde.

Ziek

Zorreguieta was al jarenlang ernstig ziek. Vorig weekend reisde koningin Máxima af naar Argentinië om haar zieke vader te bezoeken in een kliniek in Buenos Aires. Eerder, in november 2014, werd hij al in dezelfde kliniek opgenomen - gespecialiseerd is in de behandeling van leukemie. Toen al werd voor zijn leven gevreesd.

Maar, tegen de verwachtingen in, herstelde de vader van Máxima. Dit voorjaar was hij zelfs in Nederland om bij de vijftigste verjaardag van schoonzoon koning Willem-Alexander te zijn. Daarna ging Zorreguieta met het koninklijk gezin, prinses Beatrix en zijn eigen kinderen naar Salzburg voor een vakantie.

Ophef

De vader van Máxima was onder dictator Videla staatssecretaris van Landbouw. Toen Willem-Alexander een relatie kreeg met Máxima leidde dat direct tot ophef. Uiteindelijk bleef Zorreguieta, onder zware Nederlandse druk, weg bij het koninklijk huwelijk in 2002.

Bij familieaangelegenheden zou hij in de jaren erna wel aanwezig zijn, zoals bij de doopplechtigheid van prinses Alexia - op de foto hieronder.

null Beeld

Máxima en het koninklijk gezin brachten ook om het jaar de kerstdagen door bij de Zorreguieta's in Argentinië.

Jaren van lood

Zuid-Amerikakenner Michiel Baud concludeerde in opdracht van de Nederlandse regering dat het "praktisch is uit te sluiten" dat Zorreguieta persoonlijk betrokken was bij de misdaden onder Videla, maar "anderzijds is het ondenkbaar dat hij er niets van wist". In Argentinië wordt het nieuws van het overlijden van Zorreguieta door alle media gemeld, zegt Latijns-Amerika-correspondent Marc Bessems bij de NOS. "Maar het is hier geen groot nieuws. Ze doen het feitelijk en kort."

Jorge Zorreguieta heeft zich verder nooit meer geuit over de 'jaren van lood', zoals de jaren van dictatuur in Argentinië genoemd worden. Hij was trots op zijn dochter, zo zei hij wel, en verder bewaarde hij het stilzwijgen.

Medeleven

Premier Mark Rutte heeft vanmorgen gereageerd op het overlijden. "Vannacht bereikte mij het verdrietige bericht dat de vader van koningin Máxima is overleden. Namens het kabinet heb ik mijn medeleven aan de Koningin en de Koning overgebracht. Ik wens hun en hun dochters en overige leden van de familie alle kracht en sterkte toe in deze moeilijke tijd."

In de video hierboven zie je dat koningin Máxima dit weekend in Buenos Aires haar zieke vader Jorge Zorreguieta (89) bezocht. Zowel zaterdag als zondag was de koningin op ziekenbezoek bij de kliniek Fundaleu.

Meer lezen over het Koningshuis? Volg Libelle Royale op Facebook.

Bron: NOS, RTL. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden