null Beeld

Verse kruiden over? Déze kruiden kun je eenvoudig zelf drogen (en zó doe je dat)

Met kruiden kun je gerechten (nog meer) op smaak brengen. Gebruik verse kruiden, want dan weet je zeker dat er geen zout of zoetstoffen aan toe zijn gevoegd. Maar wist je dat je zelf ook heel eenvoudig kruiden kunt drogen?

Vol enthousiasme koop je iedere week weer een bosje verse kruiden, maar na twee keer eindigt het resterende bosje achteraan in de koelkast tot ze zwart worden. Zonde!

Win-winsituatie

Er zijn genoeg manieren om kruiden langer te bewaren, maar je kunt verse kruiden die je overhebt ook heel makkelijk zelf drogen. Zo ga je voedselverspilling tegen en kun je veel langer van de kruiden gebruik maken. Bovendien bespaar je veel geld, want zo hoef je geen zakjes of potjes meer in de supermarkt te kopen. Deze zijn vaak toch niet zo lekker als je had gehoopt. Of ze zitten boordevol toegevoegd zout of suiker. Kortom: een win-winsituatie.

Lavendel en oregano

Helaas zijn niet alle kruiden even geschikt om te drogen. Peterselie, koriander, dille en basilicum drogen niet zo goed. Kruiden die je wél goed zelf kan drogen zijn: munt, lavendel, oregano, tijm, salie, dragon en kamillebloemen. De beste methode is door de kruiden samen te binden en op z’n kop op te hangen.

Ondersteboven

Maak van de overgebleven kruiden bosjes en bind ze vast met een touwtje. Zorg dat de bosjes niet te groot worden, want dan kunnen ze niet goed drogen. Hang ze ondersteboven in een koele ruimte waar geen rechtstreeks zonlicht komt en wacht een à twee weken. Wanneer ze volledig gedroogd zijn, kun je ze eventueel klein snijden en in een afgesloten bakje (of potje) bewaren.

In de oven

Heb je niet zoveel tijd? Dan kun je de kruiden ook in de oven laten drogen. Dit gaat een stuk sneller, maar de smaak wordt wel iets minder door de hitte. Toch proberen? Zet de oven dan op de laagst mogelijke temperatuur en leg de kruiden op een bakplaat met bakpapier. Laat de kruiden in de oven liggen tot ze volledig zijn gedroogd. Dit kan variëren van een tot vier uur. Houd de kruiden daarom goed in gaten.

Gebruik je toch liever verse kruiden? Zó gaan kruidenplantjes een stuk langer mee:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Culy. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden