Versoepelingen Beeld Getty Images
VersoepelingenBeeld Getty Images

Versoepelingen gaan door: dít mogen we vanaf woensdag weer

Langer op het terras en eindelijk weer naar pretparken of dierentuinen. Door de dalende ziekenhuisbezetting hoeft het kabinet niet aan de noodrem te trekken en gaan de versoepelingen woensdag 19 mei gewoon door.

Openingsplan

Er is zelfs kans op snellere versoepelingen als de cijfers zo hard blijven dalen komende weken. Dat zeggen Haagse ingewijden tegen het AD.

Dalende cijfers

Het aantal bezette ziekenhuisbedden neemt af en ook de besmettingscijfers dalen al enkele dagen. Op de ic’s liggen nu zo’n zevenhonderd coronapatiënten. Gemiddeld meldt het RIVM zo’n 5500 positieve tests per dag. Dat is een stuk minder dan eind april.

De versoepelingen

Vanaf woensdag 19 mei zijn de terrassen langer open (van 6.00 uur tot 20.00 uur). Ook is er meer recreatie buiten mogelijk en kunnen attractieparken, speeltuinen en dierentuinen hun deuren weer openen. Mensen mogen in teamverband buiten sporten en de sportscholen en zwembaden gaan ook weer open. Sekswerkers mogen als laatste contactberoep weer aan de slag. En als laatste mogen op 20 mei de bibliotheken hun deuren openen.

Wel blijven de basiscoronamaatregelen gelden, zoals mondkapjes binnen, anderhalve meter afstand en een beperkt aantal mensen bij elkaar.

Nieuwe versoepelingen

Eigenlijk zou de derde stap van het openingsplan pas op 9 juni ingaan, maar als de afname zo gestaag doorzet is er een kans op snellere versoepelingen. Het gaat dan om de binnenhoreca, bioscopen, theaters. Verder zou je dan weer vier gasten thuis mogen ontvangen.

Vaccinaties

De kans dat de daling doorzet is groot, aangezien steeds meer mensen al een keer besmet zijn geraakt of inmiddels zijn gevaccineerd. “We zien die daling vooral door een toenemende immuniteit”, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel in een vragenronde met Kamerleden vorige week. “Door het doormaken van de infectie en door vaccinaties.”

Toch blijft het nog even afwachten. Pas begin juni zal het kabinet een besluit nemen over de volgende fase in de versoepelingen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden