Verstopte wc? Zo los je het op! Beeld Getty Images
Verstopte wc? Zo los je het op!Beeld Getty Images

Tips en trucs

Verstopte wc ontstoppen? Met deze tips en trucs is dat zo gedaan

Wc verstopt? Heel vervelend! Wij zetten de do’s en dont’s en beste tips en trucs voor je op een rij en geven je snelle manieren om het op te lossen.

Amanda WinkelmanGetty Images

Wc verstopt

Is jouw wc verstopt? Dat kan komen door een paar verschillende dingen. Soms zit er wc-papier vast, of heeft iemand iets proberen door te spoelen wat eigenlijk niet doorgespoeld kán worden. Als het inderdaad wc-papier is dat vastzit, is het ontstoppen gelukkig niet zo moeilijk. We hebben drie tips en trucs om het gauw op te lossen. Maar eerst zijn er een paar algemene do’s en dont’s voor als je je wc gaat ontstoppen.

Do’s bij een verstopte wc

Probeer eerst met handschoenen aan de verstopping met de hand te vinden en uit de verstopte wc te trekken. Lukt dit niet met de hand, probeer het dan met een ontstopper. Als dat lukt, voorkom je dat er schoonmaakmiddelen of andere producten in het rioolwater komen die daar niet horen. Let, als je een ontstopper gebruikt, erop dat je hem zo diep plaatst dat je water trekt en duwt, en niet lucht. Want alleen als er goed druk komt op het water, schiet de verstopping los.

Don’ts

Vaak is het eerste instinct van mensen om met verschillende objecten te gaan duwen in de toiletpot, maar dit kun je echt beter niet doen. Als je met bijvoorbeeld een stok of kleerhanger de verstopping probeert weg te duwen, duw je hem in werkelijkheid vaak alleen maar dieper in de hals van de pot. Daardoor wordt het lastiger om de verstopte wc op een snelle manier te ontstoppen. Pas ook op dat je niet extra vaak gaat doorspoelen, want het enige dat je daarmee bereikt is waarschijnlijk een paar natte voeten.

Wc verstopt: oplossen met baking soda

Mochten de tips voor de verstopte wc die we hierboven opnoemden niet werken, probeer dan eens de verstopte wc te ontstoppen met baking soda. Meng daarvoor gelijke delen baking soda, minstens één kopje, met ook minstens één kopje natuurazijn. Giet het mengsel in de toiletpot, laat het even bruisen, en giet er daarna minstens een paar liter kokend water achteraan als het waterpeil in de toiletpot dat toelaat.

Het mengsel van baking soda en azijn zou op een enigszins natuurlijke manier dingen als vet, viezigheid en kalk moeten oplossen. Daarom verhelpt het soms ook de verstopping in het toilet. Mocht deze truc ook niet werken, dan hebben we er nog twee voor je in petto.

Cola

Je kunt de wc die verstopt is namelijk ook ontstoppen met cola. Cola is, net als azijn en baking soda, eigenlijk erg zuur. Niet in smaak, maar wel in samenstelling. Werken met cola kan een snelle manier zijn om je wc te ontstoppen: het enige wat je hoeft te doen is minstens een liter in de toiletpot gieten en een uur lang het toilet niet gebruiken. De cola kan dan goed inwerken. Spoel na een uur, of liever nog langer, het toilet voorzichtig door. Als het goed is, heeft het zuur in de cola zich een weg gebeten door de verstopping. Net als bij de baking soda zorgt cola ervoor dat onder andere kalk, vettigheid en viezigheid worden weggespoeld. Maar dat is nog geen garantie dat ook de verstopping in de wc weggespoeld is.

Verstopte wc ontstoppen met een plastic zak

Daarom hebben we nog een laatste tip voor je: ontstoppen met een plastic zak. Pak een oude, hele plastic zak, wikkel hem om het borstelgedeelte van de wc-borstel en duw de borstel op en neer in de hals van de wc. Door dat een tijdje te doen, trekt de plastic zak vacuüm waardoor hij dezelfde werking krijgt als een normale ontstopper. Zo heb je je wc weer ontstopt zonder chemische producten of dure ontstoppers.

Vaak werkt een combinatie van bovenstaande tips en trucs het beste om je wc te ontstoppen. Het zijn allemaal vrij snelle manieren met huis-, tuin- en keukenmaterialen, dus voor iedereen haalbaar. Succes!

Bron: Hofkens, Mama Expert, DVI Ontstoppingen, Sanitairwinkel.nl.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden