null

PREMIUM#25

Vervolg: de dag nadat... mijn stiefmoeder overleed

Beeld Getty Images

Door het overlijden van haar stiefmoeder, kwam Janneke erachter dat ze de dood van haar eigen moeder nooit goed heeft verwerkt. Net zoals haar vader. “Hij gaf toe dat het huwelijk met Bea meer een vlucht was dan echte liefde.”

Krista IzelaarGetty Images

Janneke (38): “Na het overlijden van mijn stiefmoeder ging het maandenlang niet goed met me. Ik kreeg last van huilbuien en had slaapproblemen. Werken ging niet meer, ik belandde in de ziektewet. Voor het eerst in mijn leven was ik heel veel met mijn eigen overleden moeder bezig. Ik kwam bij een therapeut terecht, die constateerde dat ik last had van uitgestelde rouw.

Weinig ruimte voor emoties

Toen mijn moeder overleed, was er weinig ruimte voor emoties. Mijn vader wist niet hoe hij met ons over het verlies kon praten en ook op school of met vriendinnen sprak ik nooit over mijn moeder. Thuis moest ik opeens meehelpen in het huishouden, ik kookte en deed de was. Waar ik kon probeerde ik mijn vader te ontlasten, daardoor heb ik mijn moeders dood nooit goed verwerkt.

Brieven

Door therapie kon ik eindelijk echt alle pijn uit mijn verleden onder ogen zien. Ik heb brieven aan mijn moeder geschreven en ook eindelijk met mijn vader en broer over mama gepraat. Dat werkte helend. Mijn vader gaf toe dat hij dingen niet goed had aangepakt destijds. Dat het huwelijk met Bea meer een vlucht was dan echte liefde. Hij kon zelf het gemis niet aan en wilde ook voor ons weer een zo normaal mogelijke thuissituatie creëren. Hij vertelde dat hij met Bea nooit zo gelukkig is geweest als hij met mijn moeder was.

Gemis

Het gaat nu goed met me. Ik ben oprecht gelukkig met mezelf en mijn gezin. Ik had zo graag gewild dat mijn zoontjes mijn moeder hadden leren kennen, ik weet zeker dat ze een fantastische en trotse oma was geweest. Ik mis haar nog steeds, eindelijk mag ik dat toegeven van mezelf.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden