null Beeld

Verwarring over avondklok naar 22:00: “Huh? Om 21:00 uur is het toch al donker?”

Dinsdagavond maakten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie bekend dat de starttijd van de avondklok vanaf woensdag 31 maart van 21:00 uur naar 22:00 uur gaat. 

De eindtijd blijft 04:30 uur. Dat er besloten is om de avondklok een uur later in te laten gaan, heeft volgens Rutte alles te maken met de zomertijd die zondag ingaat. Hierdoor is het 's avonds langer licht en dat zou ertoe leiden dat de maatregel lastiger te handhaven is.

Avondklok naar 22:00 uur

Op Twitter reageren kijkers van de persconferentie vol verbazing. Want om 21:00 uur is het toch al hartstikke donker? Sterker nog: volgens een schema van het KNMI, dat nu massaal geretweet wordt, gaat de zon nu onder rond 19:00 uur. Na het ingaan van de zomertijd is dat rond 20:15 uur. Pas begin mei gaat de zon onder rond 21:00 uur en halverwege juni is dat pas na 22:00 uur.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

null Beeld

Reacties

Twitteraars begrijpen niet waarom de avondklok nu al naar 22:00 uur wordt verschoven, terwijl het voorlopig nog niet tot na 21:00 uur licht blijft. Zeker niet omdat Rutte eerder nog heeft gezegd dat de avondklok vele malen minder effectief is wanneer deze later dan 21:00 uur in gaat. Twitteraars maken zich ook zorgen. Dit betekent toch niet dat de avondklok nog tenminste twee maanden blijft, vragen ze zich af.

Ramadan

Eerder was er ook ophef over de uitspraak van Ahmed Aboutaleb over de avondklok tijdens ramadan. Er was reuring ontstaan nadat de Rotterdamse burgemeester voor de vergadering van het Veiligheidsberaad maandag had gesteld dat ramadan wel ’een dingetje’ zou worden. Inmiddels stelt Aboutaleb: "Terloops heb ik aangegeven dat het over enkele weken ook ramadan is. Dat laatste is gemeld als feit en nooit als reden om de avondklok aan te passen. Of zoals hier en daar is gesuggereerd, dat moslims ten aanzien van de avondklok een uitzondering zouden moeten krijgen. Nimmer gezegd, ook niet bedoeld."

Annet en Frank werkten allebei in de corona-brandhaard.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter, De Telegraaf. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden