null Beeld

Verwentoetje: banaan met slagroom

Een echt verwentoetje was vroeger bij ons thuis plakjes banaan omgeschept met geklopte slagroom. Zo nu en dan maak ik dit supereenvoudig nagerecht nog wel eens omdat de combinatie banaan (net als veel fruit) en slagroom simpelweg heerlijk is. Zo kwam ik gisteren op het idee om eens een bananenkwarktaart te maken.

Meestal krijgt onze tweeling (net 1) rond 10 uur hun fruithapje. Net als hun ouders zijn ze dol op fruitvlaai. Kersen, abrikoos, ananas of appel: het maakt ze niet uit! Soms verwennen we ze dan ook met een stukje vlaai op hun fruituurtje (en wij smullen dan natuurlijk mee...). Vanochtend hebben we met zijn 4-tjes van de bananenkwarktaart genoten. Hier komt het recept, in zo'n 25-30 minuten schuif je de taart in de koelkast:

Voor een springvorm van ca. 20 cm doorsnee (8-10 punten):

60 gram boter

100 gram tarwekoekjes, verkruimeld

sap van 1 citroen

6 blaadjes witte gelatine

125 ml slagroom

400 gram bananenkwark

100 gram suiker

1 grote banaan

Smelt de boter en roer het kruim erdoor. Verdeel het kruimmengsel over de bodem van een met bakpapier beklede springvorm (20 cm doorsnede) en druk het met de bolle kant van een lepel aan. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil dun af en pers uit. Zeef het sap. Week de gelatine ongeveer 5 minuten in ruim koud water. Klop de slagroom stijf. Roer de kwark met de suiker door elkaar. Breng het citroensap aan de kook (of verwarm in de magnetron) en los er, van het vuur af, de goed uitgeknepen blaadjes gelatine in op. Let op: als de gelatine in een kokende vloeistof wordt opgelost, verliest hij zijn geleerkracht! Roer het gelatinemengsel door de kwark en spatel de slagroom erdoor. Snijd de banaan in dunne plakjes en verdeel over de koekbodem. Schenk het kwarkmengsel erover en laat de taart in de koelkast in ongeveer 3 uur opstijven.

Wil je de taart mooi garneren, bestrooi hem dan met geraspte chocolade (wit, melk, puur of een combinatie) of met fijngehakte geroosterde hazelnoten. Ook lekker voor de kinderen zijn Knispers hagelmix (broodbeleg AH) of melk/karamel hagelslag (Venz).

Tip: Zet tegen de rand van de springvorm plasticrepen of bestrijk de binnenkant van de rand met een beetje olie zodat de taart niet aan de rand gaat plakken.

Als je de taart eenmaal hebt aangesneden, kun je tegen de snijvlakken ook het beste een stukje bakpapier of plasticreep zetten zodat de banaan geen kans heeft om te verkleuren.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden