null Beeld

Victor Löw: “Het belangrijkste als vader is je kind te zien”

Binnenkort gaat de nieuwe voorstelling van zijn toneelgezelschap 'De verleiders' in première. Journalist Bram de Graaf in gesprek met acteur Victor Löw (56). Over macht, zijn vader en het vaderschap. En over de zin van het bestaan.

Online redactie Libelle

De vraag wat de zin van het leven is, houdt Victor al zijn hele leven bezig. Het is de reden dat hij acteur werd. Op zijn veertiende wist hij zeker dat hij het toneel op wilde. “Al kon ik die gedachte van het waarom we hier zijn nog niet vermengen met het acteren”, zegt hij. “Dat kwam uiteraard pas later.”

De keuze was ook logisch. Zijn moeder Wieke Haitsma Mulier acteerde, zijn in oktober vorig jaar overleden vader Bob Löwenstein, geboren als Daniël Friedrich Löw, was ervoor opgeleid, maar werd televisieregisseur, van onder andere de in jaren zeventig populaire series Kleine zielen en Sil de strandjutter, en broer Ernst is schrijver en muzikant. “Op een bepaalde manier waren we allemaal acteur. We waren een viertal dat elkaar herkende. Het voelde veilig om te doen. En omdat ik ermee verdiende, was het prima.”

Zelf heeft Victor twee zoons, Gilliam (16) en Bobby Vic (2), en een stiefzoon, Jesse (13). Hoewel de relatie met de moeder van Gilliam, actrice Mirjam de Rooij, na zeventien jaar stukliep, bleef Victor in zijn buurt wonen. De buitenwereld had zodoende jaren niet door dat hij was gescheiden, ook omdat hij in de weinige interviews die hij destijds gaf vrijwel nooit over zichzelf sprak. Pas toen hij in 2011 via de werkvloer een relatie kreeg met zijn huidige vrouw Marieke werd er meer over bekend. “Het belangrijkste als vader is je kind te zien”, antwoordt Victor op de vraag waarom hij in de buurt bleef. “Dat je hun kracht en zwakte ziet en daarop reageert en hen daarbij begeleidt. Je geeft ze handvatten zodat ze zelf hun richting kunnen bepalen. Je wijst ze op hun talenten, op wat goed en slecht is, wat respect is. Dat is hard werken.”

In een interview vertelde Marieke dat je je die periode had afgesloten voor de liefde en leefde voor je zoon Gilliam. Zette je jezelf opzij om hem te beschermen? “Ik dacht: man-vrouw weet ik nu wel. Een hoop gedoe, dus laat maar. Ik was 47, hij zeven. Alle liefde was voortaan voor hem, dat voelde logisch. Het idee was: hij gaat in alle bescherming in samenwerking met zijn moeder opgroeien. En toen kwam ik opeens Marieke tegen. Geestelijk herkennen we elkaar honderd procent. Ik wist niet dat zoiets bestond.”

Dus je bent nu een totaal andere partner? “Zeker...”

Er volgt weer een lange stilte. Dan: “Het is het soort geluk dat in liedjes wordt bezongen. Opeens begrijp ik die. Zoals Escape van Rupert Holmes: If you like Pina Coladas, and getting caught in the rain. Het gaat over twee geliefden die elkaar zijn kwijtgeraakt. Hij plaatst een contactadvertentie en er reageert een vrouw. Als ze afspreken, blijkt het zijn eigen vrouw te zijn. Er is gewoon niemand anders voor hen, ze horen bij elkaar. Marieke hoort bij mij. Als ik naast haar ontwaak, denk ik elke keer: wauw, dat jij hier ligt.”

MEER VICTOR LÖW

null Beeld
null Beeld

Je leest het hele interview in Libelle 4, nu in de winkel. “Het wegvallen van de vaderfiguur is een onverwachte ervaring. Ik wist niet dat die zo diep zat”. Hier vind je meer informatie over de toneelvoorstelling #Niksteverbergen.

Interview: Bram de Graaf. Beeld: Petronellanitta

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden