null Beeld

Victoria vanuit Griekenland: “Veel kinderen zijn hun ouders kwijt”

Victoria van de Waal is voor Dokters van de Wereld in Griekenland. Om de vluchtelingen te helpen. Ze staat er een beetje dubbel in, alsof ze ‘even’ hun verhalen aanhoort en er dan weer snel vandoor gaat. Terug naar haar comfortabele leven in Amsterdam. Toch moeten die verhalen ook verteld worden.

MH

Het team verzamelt zich bij kantoor. De journalist, vertaler en fotografe benaderen de vluchtelingen met respect en vragen vantevoren of ze hun verhaal en foto mogen gebruiken. Iedereen doet z'n Dokters van de Wereld-speld op (voor onze eigen veiligheid en om de vluchtelingen gerust te stellen) en stapt in de bus.

Baby's

We banen ons een weg door het verkeer en als we aankomen zien we een rommelig, overvol, met goedkope tenten bezaaid plein. Daar bevinden zich zeker 500, misschien wel 700 mannen, vrouwen en kinderen. Ik schrik van het grote aantal kinderen, veel ervan amper 5 jaar oud. Er zijn baby’s en zwangere vrouwen.

Huilen

Veel mensen hangen apathisch in en om hun tenten, sommigen kijken ons met uitgebluste blik aan. Ik hoor kinderen met hese stemmetjes huilen. Het is een doorgangskamp, mensen blijven maar 1 tot 2 dagen, zodat ze zich kunnen registreren en kunnen bijkomen van de traumatische reis. Hierna reizen ze verder naar de grens van Macedonië, de enige grens die nog open is.

Stank

De stank is overweldigend. Nergens in het kamp zijn sanitaire of andere voorzieningen.Van de zeker 20 horecagelegenheden rond het plein is er maar een die toestaat dat de mensen gebruik maken van hun toilet. Voor water en voedsel zijn mensen volledig afhankelijk van de goedgeefsheid van de Griekse bevolking. Hier en daar proberen moeders kleine kinderen te wassen met wat water uit een fles.

Ouders kwijt

Verreweg de meesten spreken geen Engels. Het grootste deel van de mensen komt uit Afghanistan, waar Farsi de voertaal is. Zodra we een gesprek aangaan, verzamelen zich steeds meer mensen om ons heen. Ze wekken de indruk graag hun verhaal te willen vertellen en de vragen die journalist Achileas en ik aan hen stellen worden openhartig beantwoord. Wat ze te vertellen hebben, raakt ons diep.

Prostitutie

Van messentrekkende taxichauffeurs tot minderjarige kinderen in alle leeftijdscategorieën die hun ouders zijn kwijtgeraakt tijdens de chaotische reis of omdat ze onderweg zijn gestorven. De jongere kinderen laten zich nog wel meenemen naar opvanglocaties maar de tieners lopen weg of prostitueren zich; dat is de enige manier om hun reis te bekostigen – al dan niet met behulp van mensensmokkelaars.

Tragedie

Een andere man vertelt dat hij met 15 families uit Afghanistan is vertrokken. Alleen zijn gezin heeft Griekenland gehaald. De rest is achtergebleven door ziekte, uitputting, sterfgevallen of omdat ze door hun geld heen waren. In één zin weet hij een enorm scala van tragedies te vatten.

Winter

Het is tijd om te gaan. We schudden handen, wisselen salaam’s uit en wensen de groep alle geluk op het vervolg van hun reis. Dit doen we met pijn in het hart, want de geruchten dat ook Macedonië haar grens zal sluiten, worden steeds sterker. Dan kunnen ze geen kant op en ook hier is de winter in aantocht.

Verraders

Terwijl we naar de auto lopen, stopt er een dikke Audi voor ons. Het raam gaat naar beneden en een Afghaan vraagt ons wie we zijn en wat we komen doen. Tassos legt uit dat we van Dokters van de Wereld zijn. Met een knikje gaat het raam weer omhoog en hij rijdt weg. “Mensensmokkelaars”, zegt Tassos, “ze komen klanten werven en houden potentiële verraders die de politie op ze af kan sturen scherp in de gaten.” Verbouwereerd en aangeslagen van alle indrukken stap ik in ons busje.

Verder lezen? Op de site van Dokters van de Wereld vind je het volledige blog van Victoria van de Waal.

Benieuwd hoe de reis er na Griekenland aan toe gaat? Kijk dan naar Dit is de dag op de site van de EO. Daar volg je 3 jongens vanaf hun vertrek uit Griekenland tot hun aankomst in Nederland. Echt een aanrader!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden