null Beeld

Vier op de tien jongeren krijgt ze: sexberichtjes van een vreemde

Je moet er toch niet aan denken dat je kind erotisch getinte berichtjes krijgt van een vreemde. Toch gebeurt het best vaak. Vier op de tien jongeren wordt online sexueel benaderd.

A.V.

Driekwart van die jongeren is zelfs minderjarig. Dat blijkt uit online onderzoek uitgevoerd door het 1V Jongerenpanel van EenVandaag, die het online gedrag van jongeren tussen 12 en 24 jaar onder de loep nam. Aan het onderzoek deden 1852 jongeren mee, onder wie 961 scholieren.

Concreet voorstel

Volgens het onderzoek is er online vooral contact via sociale media en openbare chatprogramma's. Het gaat dan vaak om erotische opmerkingen of een toegestuurde foto. Daarnaast worden ook concrete voorstellen gedaan. Sommigen proberen écht een sexafspraak te maken. 15% van de minderjarige jongeren is wel eens op die manier benaderd.

Normaal?

De scholieren hebben zelf ook wel eens sexueel getinte (naakt)foto's verstuurd, bijvoorbeeld via Whatsapp. Dat was dan vaak wel naar een bekende. Een kwart van de jongeren vindt dat 'best normaal'. Een van de deelnemers aan het onderzoek zegt: "Als ik een tijd met iemand chat, en diegene geeft me het idee ook normaal te zijn, op zoek naar wat intimiteit, dat vind ik niet erg om foto’s en zo te delen. Wel onder een andere naam."

Sexting

Het verspreiden van sexueel getinte foto’s of filmpjes via internet of mobiele telefoons wordt ook wel sexting genoemd. Met sexting is in principe niet veel mis. Jongeren, maar ook volwassen doen aan sexting, vaak om hun relatie spannend te houden. Wat niet iedereen zich realiseert, is dat foto's en filmpjes altijd op het internet blijven rondzwerven. Bovendien komt het steeds vaker voor bij jongeren, en helaas niet alleen tussen bekenden.

Meisjes vaker dan jongens

Maar liefst 4 op de 10 jongeren (41%) zegt dat ze online wel eens zijn benaderd op een sexueel getinte manier door een onbekende. Meisjes overigens vaker dan jongens: de helft van alle meisjes heeft dit meegemaakt, tegenover eenderde van de jongens. Meisjes geven wel duidelijker aan dat ze er niet van gediend zijn. Ze kappen het gesprek sneller af dan jongens. Het hele rapport van het 1V Jongerenpanel lees je hier terug.

Waarom sturen jongeren naaktfoto's rond?

EenVandaag heeft het onderwerp al vaker behandeld, ook op de radio. In oktober 2014 onderzochten ze waarom jongeren naaktfoto's rondsturen. Ze spraken met Marijke Naezer, die op de Radboud Universiteit onderzoekt hoe jongeren omgaan met liefde en sex op sociale media. Ook werden 3 jongeren uitgenodigd die ervaring hebben met het onderwerp. Bekijk hieronder het panelgesprek dat daarover werd gevoerd:

Advies voor ouders

Wat kun je als ouder doen, als je denkt dat je kind hiermee te maken krijgt? Het fenomeen zo jong mogelijk bespreken, aldus Remco Pijpers van Mijn Kind Online. Vanaf het moment dat kinderen online spelletjes gaan spelen en zo in contact kunnen komen met vreemden. Of als ze een Facebook-account willen aanmaken. Remco: "Leg rustig uit dat mensen zich online anders kunnen voordoen dan ze zijn en benadruk dat je kind nooit iets moet doen waar hij of zij zelf niet achter staat."

En als het al te laat is?

Er circuleren al seksueel getinte beelden van je kind op internet: wat doe je dan? Remco Pijpers adviseert om goed te luisteren naar wat je kind wil. Het is slim om naar de rector of vertrouwenspersoon van school te stappen, als dat de plek is waar het delen van de beelden is begonnen. Remco: "De rector kan de leerlingen vragen om de foto of het filmpje te wissen en in ernstige gevallen kan ook de politie worden ingeschakeld." Meer over sexting en wat je als ouder kunt doen, lees je hier.

De uitslagen van het onderzoek van het 1V Jongerenpanel zijn vanavond te zien in EenVandaag, om 21:30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Bron: EenVandaag, AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden