null Beeld

‘Vierkante kaak door kauwgom’

VrouwOnline.nl

Kauwgom kauwen kan invloed hebben op onze spijsvertering, tanden en zelfs onze gezichtsvorm veranderen. Het kan ook negatieve invloed hebben op onze hersenen.

Wanneer we kauwgom kauwen, maken we gebruik van de kauwspieren aan weerszijden van de kaak. Mensen die de hele dag kauwgom kauwen, zorgen ervoor dat hun kaakspieren groeien. Door deze overactiviteit kan de vorm van je gezicht vierkanter worden.

Ontsteking in kaak

Als mensen voornamelijk aan één kant kauwen, bijvoorbeeld doordat ze tanden missen, kan dit pijn in het hoofd, aan de kaken en in de nek veroorzaken. Na verloop van tijd kan dit zelfs leiden tot een ontsteking in de kaakgewrichten.

Hersenen

Daarnaast kan het kauwen er ook voor zorgen dat je hersenen niet alles opslaan in je geheugen. Veel aspecten van het geheugen vertrouwen namelijk op sub-vocale repetitie. Je hersenen kunnen het niet aan wanneer je woorden herhaalt in je hoofd en tegelijkertijd kauwgom kauwt. "Omdat het een concurrerende activiteit is", zegt professor Andrew Smith van Cardiff University. "Maar dit onderdeel moet nog verder onderzocht worden."

Darmen

Bovendien kan kauwgom kauwen ook een negatief effect op je darmen hebben. Door het kauwen wordt er teveel zuur geproduceerd. "Dit kan leiden tot gastritis, een ontsteking van het maagslijmvlies, zweren, blaren, indigestie en pijn", zegt gastro-enteroloog doctor Nick Read. In veel kauwgom zit sorbitol. "Dit is een slecht geabsorbeerd suiker dat kan gaan gisten. Dit levert gas en een opgeblazen gevoel op."

Alertheid

Gelukkig heeft kauwgom kauwen ook een positief effect, het kan namelijk je alertheid verhogen, zoals we eerder meldden. Maar wie constant op iets kauwt, of dat nu een pen, kauwgom of vingernagels is, geeft een signaal af dat hij gestrest is. "Voedsel is dan geruststellend, dat kan ook gelden voor kauwgom of voorwerpen zoals een pen", aldus Cary Cooper, hoogleraar organisatiepsychologie en gezondheid aan de Lancaster University.

Bron: Daily Mail

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden