null Beeld

Vlaaien bakken in de Bisschopsmolen

Echt Limburgs

ChantalBakker

De Bisschopsmolen gebruikt bij voorkeur producten uit eigen streek. Het rogge en het spelt dat gebruikt wordt voor het deeg komt van boeren uit de omgeving. Dit deeg wordt verwerkt in de molen en gebakken op een ouderwetse vloeroven. Wist je dat er ook rijstepap, appels en hazelnoten worden verwerkt in deze heerlijke Limburgse vlaaien?

De molen

De Bisschopsmolen bestaat al sinds de zevende eeuw. In het begin van de vijftiende eeuw kwam de molen in het bezit van het Gilde van de Brouwers. Dit is zelfs nog steeds te zien aan de voorgevel, waar het embleem van de brouwers op staat. In 2004 is de molen volledig gerestaureerd, maar wel in oorspronkelijke stijl gelaten.

Workshops

In de Bisschopsmolen worden diverse activiteiten georganiseerd. Kijk hoe de bakker en de molenaar aan het werk gaan en geniet ondertussen van een kopje koffie met een heerlijke Limburgse vlaai. Heb je iets meer trek? Je kunt ook een lekkere lunch nuttigen, gemaakt van streekproducten. Wil je je echt helemaal verdiepen in de geschiedenis van de molen en het werk van de bakker en de molenaar? Kies dan voor de rondleiding van 1,5 uur!

null Beeld

Bakken maar

Voor creatievelingen en keukenprinsessen is er ook genoeg te doen. Zo kun je zelf een lekkere Limburgse vlaai bakken terwijl je de fijne kneepjes van het vak leert. Wil je liever je eigen brood bakken? Dat kan ook. Leer alles over broodbakken en neem je verse brood aan het einde van de dag mee naar huis!

Proef het verschil

Tegenwoordig eten we bijna allemaal fabrieksbrood. Maar wat is nou precies het verschil tussen fabrieksbrood en ambachtelijk brood? In de Bisschopsmolen wordt echt de tijd genomen om het brood te bakken. Fabrieksbrood is binnen enkele uren klaar en dat kan alleen als daar chemische hulpgrondstoffen aan toegevoegd worden. Het brood van de Bisschopsmolen bevat alleen natuurlijke ingrediënten en is daarom lekkerder én gezonder.

null Beeld

De Bisschopsmolen is zes dagen per week geopend. Van dinsdag tot en met zaterdag van 09.30 tot 18.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Wil je vast in de stemming komen? Op de website van de Bisschopsmolen vind je heerlijke recepten om je eigen brood of vlaaien te bakken.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden