Close up of Elderberry flowers for making sweet homemade elderberry syrup on linen tablecloth. Flat lay Beeld Getty Images
Close up of Elderberry flowers for making sweet homemade elderberry syrup on linen tablecloth. Flat layBeeld Getty Images

Vlierbloesem: zo herken én gebruik je dit supergezonde (en lekkere) bloemetje

Vlierbloesem lijkt de laatste tijd steeds populairder te worden in de Nederlandse keukens. Siroop, thee, wijn en nog veel meer lekkernijen worden gemaakt van de bloemen van deze plant. En die blijken ook nog eens supergezond te zijn. Wil je ook aan de slag met deze heerlijke health booster? Wij leggen je uit wat te doen.

Puur natuur

Vlierbloesem

Onkruid, dat is wat de vlierbloesem officieel is. In het tuincentrum zul je er dan ook niet snel een kunnen kopen. Zonde! Want wie een vlierboom in de buurt heeft staan, zal weten hoe mooi, lekker en handig de bloemen van de vlier zijn.

Verschil vlierbloesem en kruidvlier

Voordat je op pad gaat, moeten we je wel waarschuwen. De eetbare vlierbloesem en vlierbessen lijken erg op de bloemen van de giftige kruidvier. Wie gezondheidsvoordelen wil ervaren en géén zin heeft om dagen op het toilet te zitten na een kopje vlierbloesemthee, moet deze twee dan ook uit elkaar houden.

De vlierbloesem herken je aan de kleine, vijfpuntige bloemetjes die samen grote witte schermen vormen. De bloemen zitten dicht op elkaar en zijn aan de bovenkant plat.

De bloesem van de kruidvlier heeft bollere bloemen die iets verder uit elkaar staan.

Medicijn

Vlierbloesem wint de laatste jaren weer aan populariteit, maar duizenden jaren geleden al werd vlierbloesem als medicijn gebruikt. Het zou helpen tegen griep en koorts en zou keelpijn kunnen verzachten. Om die reden wordt het vandaag de dag ook nog gebruikt. Maar het is ook nog eens ontzettend lekker.

Vlierbloesem plukken

Wie vlierbloesem wil plukken, kan het best tussen eind mei en begin juli op pad gaan. Dan staat de vlier volop in bloei. De bloemen zijn het lekkerst op zonnige, droge en windstille ochtenden. Dan ligt er namelijk een soort geel poeder op de bloemen die de smaak versterkt.

Snijd de bloemenschermen af met een mesje en leg ze voorzichtig in een mand. Eenmaal thuis is het niet verstandig om de bloemen te wassen, dan verliezen ze hun smaak. Zorg dus dat je schone bloemen uitkiest. Zitten er wat insecten op? Laat de bloemen dan enkele uren met hun stelen in een emmer water staan en schud ze vervolgens goed uit. De insecten zouden dan moeten zijn vervlogen.

Vlierbloesem bewaren

Nu je je vlierbloesem thuis hebt, kun je er van alles mee doen. Weet je nog niet wat je ermee wilt maken? Dan kun je de bloemen best nog even bewaren.

Invriezen

Als je de bloemen vers wil houden, kun je ze het best in een afgesloten zakje in de vriezer leggen. Hier blijven ze zo'n vier weken goed.

Drogen

Ook kun je de bloemen laten drogen door ze op een theedoek te leggen op een droge, warme plek. Na enkele dagen zijn de bloemen helemaal ingedroogd en kun je ze in een luchtdichte pot tot wel een jaar bewaren.

Vlierbloesemthee

Ben je klaar om de vlierbloesem te gebruiken? Dan kun je behoorlijk wat kanten op. De gedroogde vlierbloesem kun je bijvoorbeeld gebruiken om thee van te maken. Met een beetje munt, honing en een snufje kaneel is dat éxtra lekker.

Ook kun je de vlierbloesem gebruiken om maaltijden of dranken extra lekker mee te maken. Zo kun je wat fijngehakte vlierbloesem door (fruit)salades gooien.

Vlierbloesemsiroop

Het populairste recept met vlierbloesem is vlierbloesemsiroop. Hiermee kun je volop variëren, maar het basisrecept is als volgt:

Meng een liter water met een kilo suiker in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Pak vervolgens een grote weckpot en leg hier zo'n twintig afgeknipte vlierbloesemschermen in. Snijd wat plakjes van een schoongeboende (biologische) citroen af en stop ook deze in de pot. Vervolgens giet je het suikermengsel erbij en sluit je hem af.

Dit goedje laat je drie dagen in de pot staan. Vervolgens gooi je het door een zeef, terug de pan in. De siroop breng je dan nog eenmaal aan de kook. Maak dan een theedoek vochtig, leg deze in een vergiet en giet de siroop hier doorheen in een pot. Dit is de gezeefde siroop. Eenmaal gekoeld kun je deze siroop twee maanden bewaren.

Smaakmaker

Dit heerlijke zoete goedje kun je gebruiken voor limonades, maar ook als extra smaakmaker in taarten, cakes, yoghurt of andere (veelal zoete) recepten. Ook is deze siroop heerlijk door een sangria, een fles witte wijn of een glas bubbels. Zo heb je een extra lekker drankje, en het kost je bijna niets!

Vlierbloesem is niet de enige bloem die je kunt gebruiken in gerechten. Tuinvlogger Loes vertelt je meer over eetbare bloemen waarmee je je maaltijden op kunt fleuren.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Mens en gezondheid, Groene avonturen, Paradijsvogel magazine, Recept koken.

Vlierbloesem - pin Beeld Getty Images
Vlierbloesem - pinBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden