null Beeld

Vluchtelingen gaan ouderen verzorgen in Katwijk

Tien vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, gaan in Katwijk ouderen verzorgen in een verpleeghuis. Ze krijgen daar ook onderdak en worden speciaal opgeleid om hun nieuwe buren te helpen. 

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) noemt het een "uniek concept waaraan we graag willen meewerken." Dat schrijft de NOS. De vluchtelingen zijn deze maand al begonnen.

Medische achtergrond

Vijf asielzoekers, twee mannen en drie vrouwen uit Syrië en Eritrea met een medische achtergrond, gaan aan het werk in het verpleeghuis in Katwijk.

Strenge procedure

Ook al weten ze al het een en ander van de verpleging af, ze moesten toch nog een strenge sollicitatieprocedure doorlopen voordat ze aan het werk mochten. De directeur van het verpleeghuis is erg te spreken over het plan.

Lees ook: Stel verandert trouwplannen om vluchtelingen te helpen

Woonruimte

Hij kreeg het bijna niet voor elkaar om hoger opgeleide verpleegkundigen voor het werk te vinden. Toen kwamen er kamers beschikbaar omdat veel ouderen tegenwoordig langer thuis blijven wonen. Door de asielzoekers intern onder te brengen, wordt ook het tekort aan woonruimte voor vluchtelingen aangepakt.

Zorgen

Niet iedereen was blij met het initiatief. De bewoners hadden best wel wat kritiek. Er waren net als in veel andere steden zorgen en angsten over de vele vluchtelingen. Er werd overlegd, de plannen werden iets aangepast en uiteindelijk stemden de bewoners toch in met het initiatief.

https://twitter.com/HubertDeMeulder/status/692363336722300929?ref_src=twsrc%5Etfw

Bron: Metronieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden