Beautiful female hands with perfect red manicure holding a red Cup of coffee. Beeld Getty Images
Beautiful female hands with perfect red manicure holding a red Cup of coffee.Beeld Getty Images

beautyvraag

Voor eens en altijd opgelost: eindelijk weten we het verschil tussen acrylnagels, gelnagels en gellak

Wie een manicure stijlvol wil afsluiten met een kleurtje op de nagels, zal het herkennen: de keuze is reuze. En dan hebben we het nog geeneens over de kleuren. Want wat is in vredesnaam het verschil tussen acrylnagels, gelnagels en gellak? Libelle zocht het voor je uit.

Pernille HansumGetty Images

Acrylnagels

Acrylnagels worden gemaakt met – je raadt het niet – acrylvloeistof en acrylpoeder. Ze worden aan de lucht uitgehard, dus om de acrylnagel goed te laten binden op je eigen nagel is er geen tijd voor getreuzel. Maar, áls ze er dan eenmaal op zitten, zijn ze zeer sterk. Acrylnagels blijven maar liefst 3 tot 5 weken zitten, en zijn ondanks dat ook weer gemakkelijk te verwijderen.

Het nadeel van deze ultrasterke nagels is wel dat ze een stuk minder buigzaam zijn. Dat voelt niet voor iedereen prettig en kan er bovendien voor zorgen dat de nagel afbreekt wanneer je ’m stoot. Ook zijn acrylnagels niet per se de meest natuurlijk ogende kunstnagels – ze zijn vaak wat matter van kleur.

Gelnagels

Bij gelnagels zit het net iets anders. Gelnagels worden gemaakt van polymeer hars, en worden gedroogd met UV-licht in plaats van aan de lucht. De nagelstyliste heeft daardoor iets langer de tijd om je nagels op en top onder handen te nemen, al trekt dát je waarschijnlijk niet per se over de streep. Belangrijker is dat gelnagels een stuk flexibeler zijn en daardoor fijner aanvoelen. Ook zien ze er vaak natuurlijker uit dan de acrylnagels, met een mooie glans.

Die voordelen hebben dan wel weer een keerzijde, want door de flexibiliteit blijven ze minder lang zitten: maximaal 3 weken. Daarnaast zorgt de natuurlijke uitstraling voor een hoger prijskaartje. Gek genoeg kost het ook meer moeite om gelnagels te verwijderen, wat je gezien de kortere levensduur misschien niet zou verwachten. Gelnagels moeten er echt afgevijld worden, terwijl je bij acrylnagels al een heel eind komt met een nagellakremover.

Gellak

Tussen gellak en gelnagels zit niet zo veel verschil, maar toch genoeg om even te overwegen wanneer je in de nagelsalon staat. Want hoewel je gellak ook met UV-licht moet laten harden, lijkt gellak eigenlijk meer op de gewone nagellak. Waar je bij gelnagels eerst nog een speciale gel ónder je gellak krijgt – en daardoor eigenlijk een kunstnagel óp je nagel – wordt bij de gellakmethode geen extra gel gebruikt. Daardoor zijn je nagels met gellak een stuk minder stevig dan gelnagels, en houden je nagels hun eigen natuurlijke vorm.

En nee, daarmee is gellak niet hetzelfde als nagellak ‘maar dan met meer moeite’. Gellak blijft namelijk veel langer zitten dan gewone nagellak, en die kwaliteit zorgt ervoor dat je nagels er met gellak gewoon nét iets mooier uitzien dan je waarschijnlijk met je eigen potje nagellak voor elkaar zou krijgen. Daar staat tegenover dat gellak iets duurder is dan een potje nagellak.

Bron: Wellness Academie, Treatwell, Etos

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden