null Beeld

Vooraf gekozen ‘overlevende’ moet koning vervangen na mega-aanslag

We moeten er natuurlijk niet aan denken, maar er is een kans dat er een keer een aanslag plaatsvindt waarbij koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prins Constantijn tegelijkertijd om het leven komen. In zo’n geval zou het fijn zijn als er iemand is die tijdelijk het koninklijk gezag kan overnemen.

Erandi Godinez

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert van de Radboud Universiteit Nijmegen pleit dan ook voor een zogeheten ‘designated survivor’.

Extreme noodsituaties

D66 overtuigde premier Rutte er vorige maand al van om een lid van het kabinet als designated survivor aan te wijzen tijdens Prinsjesdag. Bovend’Eert wil nu ook dat iemand van de Raad van State wordt achtergehouden, zodat die persoon in extreme noodsituaties tijdelijk het koninklijk gezag kan overnemen. De ‘aangewezen overlever’ moet zich op momenten als Prinsjesdag schuilhouden op een geheime locatie.

Terroristische aanslag

"De koning moet alle wetten in Nederland ondertekenen, zo is dat in de grondwet bepaald'', zegt Bovend’Eert. Maar mocht de Ridderzaal op Prinsjesdag worden getroffen door een terroristische aanslag, dan kunnen Willem-Alexander, koningin Máxima en prins Constantijn daarbij om het leven komen. Die laatste is momenteel de eerste volwassene in de lijn van de troonopvolging.

Nieuwe verkiezingen

Omdat kroonprinses Amalia nog te jong is om haar vader op te volgen en Máxima en Constantijn niet meer als regent kunnen optreden, komt het koninklijk gezag in handen van de Raad van State, zo schrijft de grondwet voor. De Raad van State kan dan een nieuwe minister-president benoemen, waarna nieuwe verkiezingen kunnen worden uitgeschreven.

Premier Rutte

Er is echter een probleem: op dit moment is het namelijk nog zo dat óók alle leden van de Raad van State in de Ridderzaal zitten tijdens Prinsjesdag, net als alle leden van het kabinet en parlement. "Ik wil graag dat premier Rutte het gesprek aangaat met de Raad van State om te vragen of zij op dagen als Prinsjesdag ook iemand kunnen achterhouden als designated survivor’’, laat D66-Kamerlid Joost Sneller weten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden