null Beeld

Voorkom Blue Monday morgen: tips!

VrouwOnline.nl

Morgen is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Voorkom een dip met deze tips.

Morgen is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Voorkom een dip met deze tips.

Help anderen, koop een bloemetje voor iemand die je lief hebt en tel je zegeningen. Het zijn enkele tips van psycholoog Jean-Pierre van de Ven om 'Blue Monday' door te komen. Volgens de Britse psycholoog Cliff Amall is de maandag in de laatste volle week van januari de meest deprimerende dag van het jaar.

,,Sombere gevoelens op deze dag moeten niet worden verward met een echte depressie'', vindt Van de Ven, die wel merkt dat veel mensen het jaarlijks rond deze tijd zwaar hebben. ,,De feestdagen zijn voorbij, het geld is op en het duurt nog wel even voor het zomer is. Allemaal redenen om somber te kunnen zijn.'' Wat volgens hem ook meespeelt, is dat veel mensen er niet in zijn geslaagd aan hun goede voornemens te voldoen.

Amall kreeg veel kritiek op zijn 'wetenschappelijke formule', en ook vinden veel mensen dat Blue Monday vooral bestaat uit commercieel oogpunt.

De laatste jaren is Blue Monday ook in Nederland bij veel mensen bekend. Radiozenders spelen er op in, door bijvoorbeeld de muziek aan te passen. Q-music gaat maandag het land in om 'geluksmomentjes' uit te delen en Radio 2 draait de hele dag op verzoek van luisteraars vrolijke nummers.

Tel je zegeningen

Volgens Van de Ven, van het Fonds Psychische Gezondheid, heeft of krijgt een op de vier mensen te maken met stemmingswisselingen. Daarom is het volgens hem goed dat er aandacht voor het onderwerp is. Hij adviseert mensen deze periode elkaar op te zoeken. ,,Help elkaar, en loop eens bij iemand langs. Geef een schouderklopje of een bloemetje'', zegt hij. Volgens Van de Ven is het ook goed als mensen naar zichzelf kijken die dag. ,,Verzorg jezelf goed, en tel je zegeningen. Ook na Blue Monday. Langdurige sombere klachten hangen helaas niet af van één bijzondere dag in het jaar en daarom is het belangrijk een depressie bijtijds te signaleren en te behandelen.''

Bron: ANP

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden