null Beeld

Voorkom een winterdip

Wind, kou en regen hebben niet bepaald een goede invloed op je humeur. Het wordt 's ochtends laat licht en het is 's avonds alweer vroeg donker. Lusteloosheid, somberheid en depressieve gevoelens zijn kenmerkende symptomen voor een winterdip. Libelle geeft je handige tips om niet in een winterdip terecht te komen, want voorkomen is beter dan genezen!

Annemiek Wichertjes

1. Bewegen

Voldoende beweging heeft niet alleen een positief effect op je lichaam, maar ook op je humeur. Wanneer je sport maak je lichaam het stofje endorfine aan, dit stofje zorgt ervoor dat je je energieker en vrolijker voelt. Maak 's ochtends een lange wandeling of start de dag met een hardloopsessie. De herfst en winter kennen donkere dagen, lees hier daarom de tips om veilig hard te lopen in het donker.

2. Genieten en ontspannen

Naast voldoende beweging is het ook belangrijk om je rust te pakken. Ontspanning is noodzakelijk om negatieve gevoelens te onderdrukken. Maak je los van de dagelijkse hectiek door een ontspanningsmoment in te lassen. Geniet tijdens dit momentje van een activiteit dat jou gelukkig maakt. Kijk bijvoorbeeld een film, lees een boek of drink een kop thee met je vriendin. Je zult merken dat je na een moment van ontspanning er weer volop tegenaan kan!

3. Gezond eten

Het riedeltje 'eet 2 stuks fruit en 200 gram groente per dag' klinkt je vast bekend in de oren. Toch willen we echt de nadruk leggen op het feit dat gezonde voeding garant staat voor een vitaal leven. Bekijk hier welke voeding het beste is voor jouw leeftijd.

4. Slaapritme

Een gezond slaapritme zorgt voor structuur in je leven. 8 uur slapen per dag is voldoende om de dag vol goede moed te starten. Wanneer je niet voldoende slaap is de kans groot dat je energieloos voelt, het zelfde geldt voor te veel slaap. Heb je moeite om in slaap te komen? Lees hier hoe je dit probleem oplost.

5. Sociale contacten

Er is een grote kans dat je je sociale contacten verwaarloost wanneer je zelf niet lekker in je vel zit. Doorbreek deze vicieuze cirkel onmiddellijk want contact met vrienden en familie kunnen jou juist uit een dip helpen. Je sociale contacten helpen je relativeren! Onderneem samen leuke dingen om nieuwe ervaringen op te doen en je weer levendig te voelen. De leukste herfstuitjes vind je hier!

Want zijn jouw tips om een winterdip te voorkomen? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden