Libelle samen met Voedingscentrum

Wat is dit?

'Libelle samen met Voedingscentrum ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Libelle zijn hier niet bij betrokken.

Voorkom voedselvergiftiging: met deze tips kun je veilig picknicken en barbecueën

De voorspelling voor dit weekend ziet er heerlijk uit. Tijd om de picknickmand van zolder te pakken en de barbecue klaar te zetten! Jaarlijks lopen zo’n 650.000 mensen een voedselvergiftiging op, en bij warm weer is dit risico extra groot. Met deze tips kun je een voedselinfectie voorkomen.

null Beeld

Libelle samen met Voedingscentrum

Met de zomer op komst is de tijd van picknicken en barbecueën weer aangebroken. Heel lekker en gezellig natuurlijk, maar deze activiteiten brengen ook risico’s met zich mee. Bij hoge temperaturen is de kans op voedselinfecties en -vergiftigingen namelijk groter. Dit komt doordat ziekmakers bij warm weer sneller toeslaan. Om te voorkomen dat jij of je vrienden/familie/buren ziek worden, zetten we een aantal tips voor je op een rij.

Veilig picknicken doe je zo:

 1. Probeer voedsel met rauwe producten, zoals filet americain of zelfgemaakte mayonaise, te vermijden. Verstandiger is om producten mee te nemen die langer houdbaar zijn buiten de koeling. Koude quiche, brood en fruit zijn bijvoorbeeld veilige producten.
 2. Haal gekoelde producten pas vlak voor vertrek uit de koelkast, en vervoer ze in een koeltas naar de picknickplek.
 3. Ga je buiten de deur picknicken? Zorg er dan voor dat de gerechten goed zijn verpakt in afgesloten bakjes.
 4. Was je handen voor je gaat eten. Weet je niet of er een kraan is in de buurt van de picknickplek? Neem dan een flesje desinfecterende handgel op alcoholbasis mee.
 5. Bacteriën groeien sneller in lauwe producten. Eet warme producten daarom direct na het bereiden, óf zorg ervoor dat ze zijn afgekoeld voor je ze meeneemt.
 6. Heb je na de picknick nog eten over dat je normaal gesproken in de koelkast bewaart? Gooi deze producten weg als ze langer dan twee uur ongekoeld zijn geweest.

Veilig barbecueën doe je zo:

 1. Koop vlees en vis pas als laatste en gebruik een koeltas om ze te vervoeren.
 2. Kies voorgegaarde varianten van vlees, zoals kipspiesjes of drumsticks. Deze zijn veiliger om te eten én sneller klaar.
 3. Haal eten dat snel bederft, zoals vlees en vis, pas uit de koelkast als je het direct gaat gebruiken.
 4. Gebruik voor rauw eten andere tangen, snijplanken en borden dan voor het overige voedsel. Zo voorkom je kruisbesmetting. Handig: markeer het keukengerei dat je voor rauw eten gebruikt.
 5. Verhit vlees en vis altijd goed, draai het regelmatig om en controleer of het gaar is voor je het opeet. Zijn er stukjes verbrand? Snijd deze er dan af.
 6. Laat eten uit de koelkast niet op tafel of naast de hete barbecue staan. Ben je vergeten om het terug te zetten en is het al meer dan 2 uur ongekoeld geweest? Neem geen risico en gooi het gelijk weg.

Win een Cooltasje

Wil jij een handig koeltasje winnen? Het Voedingscentrum geeft 100 koeltasjes weg onder de deelnemers van deze test. Beantwoord voor 15 mei 2021 de vragen en wie weet ligt het Cooltasje straks bij jou op de mat!

Het Voedingscentrum geeft onafhankelijke informatie over gezond, veilig en duurzaam eten. Meer weten over het voorkomen van voedselinfecties en -vergiftigingen? Neem een kijkje op de website van het Voedingscentrum.

null Beeld

De journalisten van Libelle zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden