null Beeld Jeroen Oerlemans
Beeld Jeroen Oerlemans

Vraag aan hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: “Hoe lang blijft het vaccin werkzaam?”

Steeds meer mensen zijn gevaccineerd of krijgen binnenkort hun (eerste) prik tegen het coronavirus. Ben je dan voor langere tijd beschermd, of is het vaccin maar een korte tijd werkzaam en moet je al snel weer een prik halen? Marcel Levi geeft antwoord.

Anne-Flore MullerJeroen Oerlemans

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Volledig beschermd

Marcel Levi: “De werkzaamheid van het vaccin en daarmee dus de bescherming tegen het virus, neemt niet snel af. We zien namelijk dat de mensen die al maanden geleden zijn gevaccineerd, nu nog steeds zijn beschermd tegen het virus. Een half jaar geleden zijn er al mensen ingeënt in speciale testgroepen, en daarbij zien we dat het vaccin nog steeds werkzaam is.

Antistoffen

Als je bent gevaccineerd, bouw je antistoffen op en die circuleren een tijd in het lichaam. Sommige antistoffen een paar maanden en andere kunnen er wel een paar jaar blijven. Het verschilt per mens, maar hoe het ook zij: de antistoffen helpen goed mee je lichaam te beschermen.

Geheugen

Wat ook meespeelt is dat je cellen een geheugen hebben, dat het virus als het ware onthoudt. Wanneer je opnieuw in aanraking komt het het virus nadat je bent gevaccineerd, herkennen je cellen het virus en kunnen ze heel snel antistoffen aanmaken waardoor je ook na een langere tijd nog beschermd bent.

Mutaties

Dit geheugen blijft heel lang bestaan, dus een precieze houdbaarheidsdatum is er niet. Je kunt de coronavaccins ook niet vergelijken met een normale griepprik, die wel vaak herhaald moet worden. Dat komt omdat dat griepvirus elk jaar muteert en het bestaande vaccin dus niet meer passend is. Het coronavirus muteert ook, maar de impact van deze mutaties op de gevoeligheid van de vaccins is in het geval van corona een stuk minder relevant.

Toekomst

We kunnen eigenlijk wel met zekerheid zeggen dat de vaccinaties die er nu zijn voor een langere periode voldoende zijn voor het virus dat er nu is. Daar kunnen we een tijd mee vooruit. Mocht er na een periode nog een andere mutatie optreden, dan zou het kunnen dat er een ander vaccin bij moet komen. Dat kunnen we nu nog niet zeggen, daar wordt voortdurend naar gekeken en onderzoek naar gedaan.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden