null Beeld Jeroen Oerlemans
Beeld Jeroen Oerlemans

Vraag aan internist Marcel Levi: “Ik heb veel allergieën, kan ik het coronavaccin dan wel krijgen?”

Steeds meer mensen hebben de uitnodiging voor het corononavaccin ontvangen. Maar wat als je veel allergieën hebt, en de normale griepprik daarom bijvoorbeeld niet krijgt? Is de kans op een allergische reactie na het coronavaccin dan groot, of kun je het vaccin alsnog zonder problemen nemen? Internist Marcel Levi geeft antwoord.

Anne-Flore MullerJeroen Oerlemans

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Zuivere producten

Marcel Levi: “De vier vaccins die nu in Nederland worden gebruikt tegen het coronavirus zijn allemaal heel erg zuivere producten waar maar weinig dingen inzitten waar je allergisch voor zou kunnen zijn.

Bestanddelen vaccin

Sommige mensen zijn allergisch voor een geneesmiddel, penicilline of een bepaalde pijnstiller bijvoorbeeld. Een andere groep is bijvoorbeeld allergisch voor de gewone griepvaccinatie. Maar in al deze gevallen houdt het niet in dat je dan ook allergisch bent voor het coronavaccin.

De griepvaccinatie wordt gemaakt in eieren. Dat hier zoveel mensen allergisch voor zijn heeft waarschijnlijk te maken met de veelvoorkomende ei-allergie. Het coronavaccin wordt op een heel andere manier - vrijwel helemaal synthetisch in een fabriek - gemaakt, waardoor het dus eigenlijk niet of nauwelijks bestanddelen bevat die een allergische reactie kunnen opwekken.

Allergie vermelden

Het is wel altijd goed om het te zeggen dat je allergisch bent als je gevaccineerd wordt, of je nou een bepaalde voedingsallergie hebt of niet tegen een bepaald geneesmiddel kunt. Maar we weten dat je eigenlijk de corona-vaccinaties altijd wel kunt nemen, ook als je veel allergieën hebt. De uitzondering wordt gemaakt voor mensen die zo allergisch zijn dat ze daarvoor een EpiPen bij zich moeten dragen. Daarbij zijn we extra voorzichtig en deze mensen krijgen een advies op maat.

Wachttijd verklaard

Mensen moeten na vaccinatie altijd vijftien minuten wachten, en dat is omdat er in die vijftien minuten een eventuele allergische reactie zou kunnen optreden. Op die manier is er direct de juiste medicatie aanwezig mocht dit nodig zijn. Maar dit is in alle miljoenen keren dat er een vaccinatie gezet is nog vrijwel niet gebeurd.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden