Marcel levi Beeld Jeroen Oerlemans
Marcel leviBeeld Jeroen Oerlemans

Vraag aan Marcel Levi: “Hoe makkelijk raak je buiten besmet met de delta-variant?”

De besmettingscijfers van de afgelopen weken worden vanuit veel hoeken verontrustend genoemd. We weten dat de kans dat je binnen besmet raakt met het coronavirus een stuk groter is dan dat dit buiten gebeurt. Maar hoe zit dit met de zeer besmettelijke deltavariant? Marcel Levi geeft antwoord.

Anne-Flore MullerJeroen Oerlemans

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Op schoot en omhelzen

Marcel Levi: “De kans dat je buiten besmet raakt is vele malen kleiner dan de kans dat je binnen besmet raakt. Maar als je buiten op elkaars schoot gaat zitten en elkaar uitgebreid gaat omhelzen, dan kun je daar ook het coronavirus oplopen. En dat is met de deltavariant nog zelfs iets meer, want die is nog besmettelijker dan de oorspronkelijke variant.”

Hou je aan de basisregels

“De basisregels van afstand houden en niezen in je elleboog zijn daarom echt belangrijk. Als die gewaarborgd worden, is de kans dat je besmet raakt met de deltavariant in de buitenlucht echt klein. Ook als je fanatiek je handen blijft wassen en ontsmetten, verklein je de kans op besmetting aanzienlijk.”

Theorieën deltavariant

“Er wordt gezegd dat deze variant wel zestig procent besmettelijker is. De manier waarop de deltavariant wordt overgedragen is hetzelfde als die van het coronavirus, al bestaan er twee theorieën over: de ene luidt dat de deltavariant beter in staat is om zich te binden aan de slijmvliezen in je neus en keel en daardoor gemakkelijker mensen kan infecteren.”

Meer virusoverdracht

“De andere theorie luidt dat mensen veel meer van dit virus bij zich dragen, daardoor meer virus hebben als ze besmet zijn en daardoor anderen ook weer sneller kunnen besmetten. En dan niet alleen via hoesten, maar ook gemakkelijker via gewoon praten, zingen of roepen. Met twee vaccins ben je echter goed beschermd tegen ernstige ziekenhuisopnames. De kans dat je op de intensive care belandt na vaccinatie is heel erg klein.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden