Marcel Levi Beeld Jeroen Oerlemans
Marcel LeviBeeld Jeroen Oerlemans

Vraag aan Marcel Levi: “Ik had na mijn eerste prik milde bijwerkingen, wat kan ik verwachten bij de tweede prik?”

Veel mensen hebben hun eerste vaccinatie tegen het coronavirus al gehad, en sommigen zijn al volledig gevaccineerd. Als je griepklachten kreeg na je eerste prik, moet je daar dan ook voor vrezen bij de tweede vaccinatie? Marcel Levi geeft antwoord.

Anne-Flore MullerJeroen Oerlemans

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Bijwerkingen

Marcel Levi: “Interessant genoeg heeft niet iedereen bijwerkingen, het overgrote deel van de mensen heeft milde tot geen klachten. Vijf tot tien procent is er een dag tot twee dagen even niet lekker van. Bij ongeveer de helft van deze gevallen komt dat voor na de eerste prik en bij de andere helft na de tweede. Het is niet helder waarom dat is, dat blijft een vraagteken.”

Eerste prik versus tweede prik

“Wat we wel zien is dat de kans heel klein is dat je twee keer bijwerkingen krijgt. We zien dat als mensen bij de eerste vaccinatie milde griepklachten kregen, ze er bij de tweede prik nauwelijks tot geen last van hadden. Andersom is het niet zo dat als de eerste prik soepel ging, het garantie geeft voor ook een tweede vaccinatie zonder bijwerkingen. Maar het is belangrijk om te weten dat we het over milde klachten hebben, zoals een licht koortsig gevoel, misselijkheid of hoofdpijn.”

Jongeren versus ouderen

“Als we naar de studies kijken, heeft ongeveer tien procent van de mensen last van milde bijwerkingen. Vijf procent voelde zich zo slecht dat ze een dag niet konden werken. Hoe het kan dat de een er wel last van heeft en de ander niet, is onduidelijk. Wel weten we dat jongeren sneller last hebben van de prik dan ouderen. Dit komt omdat hun immuunsysteem sterker is en dus heftiger reageert.”

Paracetamol

“Als je zenuwachtig bent voor klachten of inderdaad de eerder genoemde griepklachten krijgt, dan is het slim om duizend milligram paracetamol in te nemen. Dat is een veilige en simpele manier om je klachten te bestrijden of te voorkomen. Het is een beetje in vergetelheid geraakt, maar dit hebben we vanaf de start van het vaccineren geadviseerd en het werkt heel goed.”

Niets te vrezen

“Nog een kanttekening: als we het hebben over de heftige bijwerkingen die nauwelijks voorkomen waar veel publiciteit over is geweest, is het belangrijk om te weten dat deze in de weinige gevallen die gezien zijn alleen optraden na de eerste vaccinatie. Dus als deze soepel verliep, hoef je er bij de tweede niet voor te vrezen.”

Last van een loopneus en tranende ogen? Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en het coronavirus.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden