Marcel levi Beeld Jeroen Oerlemans
Marcel leviBeeld Jeroen Oerlemans

Vraag aan Marcel Levi: “Ik heb het Janssen-vaccin gehad, moet ik straks ook een booster krijgen?”

Wanneer je met het Janssen-vaccin ingeënt wordt, hoef je maar één prik te krijgen. Nu wordt er echter getwijfeld of die ene prik wel voldoende is, en er geen vervolgprik gepland moet worden. Een zogenaamde ‘Janssen-booster’, dus. Maar is dit nodig, of ben je goed genoeg beschermd met een enkele Janssen-prik? Marcel Levi geeft antwoord.

Anne-Flore MullerJeroen Oerlemans

Marcel Levi

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Zeer kleinschalig onderzoek

Marcel Levi: “Het gerucht dat je een tweede prik nodig hebt is gebaseerd op een zeer kleinschalig onderzoek waarbij ze bloed hebben nagekeken van maar tien mensen. Dat hebben ze vergeleken met het bloed van zeventien mensen die Pfizer hebben gehad. Daaruit bleek dat de mensen met Pfizer een grotere antistof-reactie hadden, maar niemand weet of zich dat vertaalt in minder ziekenhuisopnames. Dus het is voorbarig om te zeggen dat iedereen die gevaccineerd is met Janssen een tweede prik moet krijgen.”

Langere wachttijd

“Wat wel solide is om te zeggen, is dat de respons op het Janssen-vaccin wel langer duurt dan men had gedacht. De wachttijd is zoals inmiddels bekend is opgeschroefd van twee naar vier weken. Pas dan ben je volledig beschermd. Maar dit betekent niet dat het vaccin zelf niet goed genoeg beschermend is tegen covid.”

Janssen booster

“De zogenoemde Janssen-booster waarover gesproken wordt, wordt eigenlijk nog helemaal niet in Nederland gebruikt. Wereldwijd ook niet. Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar de noodzaak ervan.”

Onderzoek

“Wat belangrijk is om te weten is dat de onderzoeken naar de drie vaccins niet stoppen nu ze op grote schaal worden toegediend. Deze lopen door. Zo is er nu een groep mensen die al bijna een jaar is gevolgd nadat ze een Janssen-vaccin hebben gehad. Deze groep blijkt een jaar later nog een hele goede immuunrespons te hebben. En bij de mensen die corona hebben gehad én gevaccineerd zijn met Janssen, wordt al helemaal een goede immuunrespons gezien.”

Geen tweede prik

“Janssen doet het verbazingwekkend goed in de trials, dus vooralsnog is de booster echt nog niet nodig. Dus mensen die gevaccineerd zijn met Janssen hoeven niet te ‘vrezen’ voor een tweede prik.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden