Marcel levi Beeld Jeroen Oerlemans
Marcel leviBeeld Jeroen Oerlemans

Vraag aan Marcel Levi: “Is een tweede prik met een ander vaccin wel veilig?”

Anne-Flore MullerJeroen Oerlemans

In Engeland wordt het combineren van twee verschillende prikken al veel gedaan, in Nederland nog maar weinig tot niet. Toch is het soms mogelijk om na bijvoorbeeld een prik met AstraZeneca, een tweede prik met Pfizer te krijgen. Maar hoe veilig is dit? En waarom zou je dit überhaupt willen? Marcel Levi geeft antwoord.

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Onderzoek

Marcel Levi: “In Nederland kan het combineren van vaccins met mondjesmaat. Eerst werd het vrijwel altijd afgeraden omdat er nog weinig gegevens over waren. Maar inmiddels is er steeds meer over bekend. Dit door onderzoeken die voornamelijk in Duitsland en Engeland zijn gedaan, en daar wordt het vaccineren met twee verschillende vaccins dan ook wel veel uitgevoerd.”

Combineren van vaccins

“Het blijkt dat als je de eerste prik met Astra Zeneca en de tweede met Pfizer doet, dit best goede resultaten geeft en dat het ook niet meer bijwerkingen geeft dan wanneer je twee keer dezelfde prik krijgt. En dat geldt ook voor de andere vaccins. Van nog niet alle combinaties is de data bekend, maar we weten dat ook Janssen en Pfizer en eerst Janssen en dan Moderna goede resultaten geven.”

Janssen

“Bij het vaccineren met Janssen hoef je maar één vaccin te krijgen om volledig beschermd te zijn, maar bij sommige mensen blijkt dit niet effectief genoeg op de korte termijn. En dan kun je dus ook combineren met nog een tweede vaccinatie van een ander type, maar ook dat is maar beschikbaar voor een klein gedeelte van de populatie. Het geldt echt alleen voor uitzonderlijke gevallen.”

Redenen voor het combineren

“Toen er werd gezien dat AstraZeneca iets minder effectief was, werd er gedacht dat de werkzaamheid kon worden verbeterd wanneer er een ander vaccin als tweede prik werd gegeven. En dat blijkt dus inderdaad zo te zijn. Verder zijn er niet heel veel redenen voor het combineren van de verschillende vaccins. Het is dus niet zo dat je die zomaar kunt krijgen als je het wilt, er moet wel echt een goede reden voor zijn. Wat mensen vergeten is dat het vaccineren een hele grote operatie is, waarbij er geen rekening kan worden gehouden met persoonlijke voorkeuren. Als dat wel gedaan wordt, is het logistiek gezien niet uit te voeren.”

Geeft de combinatie minder bijwerkingen?

“De bijwerkingen blijven hetzelfde, of je nu twee vaccins combineert of twee keer dezelfde prik krijgt. Dus als je een ander vaccin zou willen in de hoop dan minder van de milde klachten zoals hoofdpijn te krijgen, is het goed om te weten dat dit niets uithaalt.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden