Marcel levi Beeld Jeroen Oerlemans
Marcel leviBeeld Jeroen Oerlemans

Corona

Vraag aan Marcel Levi: “Wat staat ons te wachten nu de scholen weer open gaan?”

De scholen gaan weer open. Wat voor effect gaat dit hebben op de coronabesmettingen? En kunnen we binnenkort een nieuwe coronagolf verwachten? Marcel Levi geeft antwoord.

Tara StokdijkJeroen Oerlemans

Marcel Levi

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Wat kunnen we verwachten nu de scholen weer open gaan?

“Voorspellen blijft natuurlijk lastig. Maar wat we tot nu toe hebben geleerd is dat bij elke stap die er gezet wordt, waarbij er meer mensen bij elkaar komen en de afstand tussen mensen afneemt, je weer wat meer besmettingen krijgt. Daar hoeven we niet van te schrikken.

Als de scholen weer open gaan, dan verwacht ik ook dat we wat meer besmettingen gaan zien. Want die kids zullen in een aantal gevallen op vakantie zijn geweest in het buitenland, en daar vandaan kunnen ze het virus hebben meegenomen. Ze kunnen het virus dan onder elkaar verspreiden, maar ook naar hun ouders overbrengen. Dus het is niet gek als het openen van de scholen weer leidt tot nieuwe coronabesmettingen.”

Beschermd door vaccinatie

“Wel wordt verwacht dat het niet zal leiden tot een enorme hoeveelheid aan ziekenhuisopnames, omdat er nu zoveel mensen gevaccineerd zijn. Toch zijn er natuurlijk nog steeds mensen die niet gevaccineerd zijn, en veel tieners moeten in september hun tweede vaccinatie nog halen. Gelukkig beschermt die eerste prik ook al behoorlijk goed.”

Gevaar voor tieners

“Wat we van tieners weten is dat de kans heel erg klein is dat ze met corona in het ziekenhuis terechtkomen. Natuurlijk wordt er weleens een tiener opgenomen, en daar verschijnen dan ook soms paniekberichten over in de kranten, maar dat blijft echt hoogst uitzonderlijk.

Al met al denk ik dat het openen van de scholen een risico is dat genomen moet worden. Want dat kinderen niet naar school gaan, dat is natuurlijk ook niet goed voor ze.”

De komende maanden

“Wat betreft de komende maanden vermoed ik dat we een beetje blijven hangen waar we nu zitten. Ik zie de nachtclubs niet zo snel opengaan en grotere bijeenkomsten dan er nu mogelijk zijn, zie ik ook niet zo snel gebeuren. We zijn nog niet van corona af, want er worden nog steeds mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen, maar wel op een niveau dat beheersbaar is.”

Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden