null Beeld

Vraag naar de coronatest stijgt zó hard dat laboratoria in de problemen raken

Er is zo veel vraag naar de coronatest, dat laboratoria de vraag nauwelijks nog aan kunnen. De nood is inmiddels zo hoog, dat het ministerie van Volksgezondheid de GGD's vraagt om de coronatestcapaciteit de komende tijd niet uit te breiden vanwege een capaciteitsprobleem bij de laboratoria. Dit meldt NOS.

Renée Mulckhuijse

In het kort betekent dit dat de openingstijden van testlocaties niet verruimd worden en dat er voorlopig geen nieuwe testlocaties worden geopend.

Vraag naar de coronatest toegenomen

De vraag naar de coronatest groeit snel. Zo is in één week tijd 40 procent meer vraag naar de test. In concrete cijfers betekent dit dat in een week in augustus er 40.000 meer aanvragen binnenkwamen, waarmee het aantal aanvragen opliep tot 140.432. Het grote probleem? Dat mensen die zich melden voor een test straks misschien niet geholpen kunnen worden.

Een woordvoerder van het ministerie vertelt er meer over. "Het aantal testaanvragen neemt nu zo erg toe, ook van mensen die geen klachten hebben, dat de huidige capaciteit onder druk komt te staan." De woordvoerder roept Nederlanders op om je alleen te laten testen als je klachten hebt.

Lees ook

IC-voorzitter Gommers: "Tweede coronagolf mogelijk al in september"

Capaciteit uitbreiden

De wens is nog altijd om de capaciteit uit te breiden. Helemaal met het najaar en de winter op komst is het belangrijk dat mensen zich kunnen blijven testen. In deze periode worden namelijk meer mensen met luchtwegklachten verwacht. Er is gelukkig goed nieuws, want het ministerie verwacht het capaciteitsprobleem op korte termijn op te lossen, zodat mensen alsnog geholpen kunnen worden.

Dokter Rutger legt uit wat je moet doen als je denkt dat je het coronavirus (misschien) hebt:

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden