null Beeld Imagesource/Hollandse Hoogte
Beeld Imagesource/Hollandse Hoogte

Vrijgezelle vrouwen blijven liever alleen

Vera KlandermansImagesource/Hollandse Hoogte

null Beeld Imagesource/Hollandse Hoogte
Beeld Imagesource/Hollandse Hoogte

Bijna de helft van de vrijgezelle vrouwen boven de 50 heeft geen behoefte aan een nieuwe relatie. Van de single mannen blijft liever een kwart alleen.

Uit een enquête van het Centraal Bureau van Statistiek blijkt dat 40% van de single vrouwen tussen de 50 en 64 jaar liever definitief alleen blijft. Van de 65- tot 79-jarige alleenstaande vrouwen ziet zelfs bijna 70% een nieuwe partner niet meer zitten.

Twijfels spelen een rol

Volgens emeritus hoogleraar sociologie Jenny Gierveld zijn er verschillende redenen waarom oudere alleenstaande vrouwen geen nieuwe relatie meer willen beginnen. Vooral de kinderen spelen hierin een grote rol. "Veel vijftigplussers hebben al een relatie achter de rug en hebben kinderen. Er is daarom vaak onzekerheid of de kinderen een nieuwe man wel leuk vinden en of het wel klikt."

Erfenis

Zeker bij weduwen is er enige huiver om een nieuwe relatie te beginnen. "Omdat de oudere man en vrouw al veel levenservaring hebben, moet het echt volledig klikken wil de relatie een kans van slagen hebben", zegt Gierveld. "Daarbij dringen zich vaak vragen op over hoe het zal gaan als één van de twee komt te overlijden en hoe het dan met de erfenis zit."

Sociale contacten

Een relatie is volgens Gierveld voor mannen belangrijker dan voor vrouwen, omdat ze minder sociale contacten hebben. Vrouwen hebben vaak veel contact met vriendinnen en familie.

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden