QR-betaling Beeld Getty Images
QR-betalingBeeld Getty Images

Vrijmarkt-tip: geen contant geld op zak? Zo werkt betalen via een QR-code

Koningsdag staat voor de deur! En behalve een boel festiviteiten en tompouces, duiken ook overal vrijmarkten op. Maar nu steeds minder mensen standaard contant geld op zak hebben, loopt het kopen en verkopen op zulke kleedjesmarkten steeds minder soepel. Tot nu, want er is een handige manier om via je telefoon te betalen of geld te innen, zónder contactgegevens uit te wisselen.

Mirna WiggersGetty Images

Waarschijnlijk heb je de app waarmee je dit regelt zelfs al op je telefoon staan.

Betalen via QR-code

Tikkie, de welbekende betaalverzoek-app die ooit bedacht werd door ABN Amro, heeft namelijk nóg een handige functie: betalen via een QR-code. Sinds de coronacrisis is vrijwel iedereen gewend geraakt aan het scannen of laten scannen van QR-codes, dus de volgende stappen zouden zo gepiept moeten zijn.

Als je de verkoper bent:

  1. Zorg dat je Tikkie hebt geïnstalleerd op je telefoon.
  2. Als iemand iets wil afrekenen, open dan de app.
  3. Maak een betaling aan zoals je altijd zou doen. Vul het bedrag en een omschrijving in.
  4. Klik op doorgaan. Naast de knop waar je op zou klikken om de Tikkie te delen via bijvoorbeeld WhatsApp, zie je een klein symbooltje van een QR-code. Klik daarop.
  5. Je klant kan met de camera van zijn of haar telefoon de QR-code scannen en komt rechtstreeks uit bij Tikkie om het bedrag af te rekenen.
  6. Jij krijgt gelijk een bevestiging dat het bedrag betaald is. Happy selling!

Dat is goed te doen, toch? Als jij als klant bij iemand komt die jou wil laten betalen via een QR-code, let dan op de volgende dingen.

Als je de klant bent:

  • Scan de QR-code met de camera van je telefoon, niet met de QR-scanner die in veel bank-apps ingebouwd is. Dat werkt niet, omdat Tikkie een app is van ABN Amro. Je kan die codes dus vaak niet scannen met de bijvoorbeeld de Rabobank-app. Met de camera van je telefoon is het geen enkel probleem!
  • Controleer het bedrag dat de verkoper heeft ingevuld altijd even. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk te veel afrekent. Beter het zekere voor het onzekere nemen.
  • Zorg ervoor dat je telefoon verbonden is met het internet, anders gaat betalen via Tikkie niet lukken.

Omdat er op een vrijmarkt vaak ook juist veel kinderen zijn die spulletjes verkopen maar bijvoorbeeld nog geen smartphone hebben, is het evengoed handig om wat contant geld achter de hand te hebben. Het zou ook zonde zijn als je om zoiets praktisch als cash versus pin geen aankoop kunt doen.

Ook voor andere doelen betalen via QR-code

Overigens werkt de QR-functie van Tikkie ook fijn als je een rekening wilt delen met vrienden. Maak direct als je de rekening hebt voorgeschoten van bijvoorbeeld een restaurant de Tikkie aan, laat je vrienden hem scannen aan tafel en iedereen kan gelijk zijn deel betalen. Ben je daar ook weer vanaf!

Ook voor straatmuzikanten of collectanten is de QR-functie handig: als passanten even geen contant geld om handen hebben, kunnen ze ook doneren via de QR. Je kan als ‘verkoper’ namelijk ook instellen dat degene die de code scant, zelf het bedrag betaald. Zo blijft de betaler bepalend.

Bron: Tikkie

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden