null Beeld

Vrouw brak haar rug na een aanranding, maar loopt nu de marathon van New York

Hannah Gavios (25) werd tijdens haar vakantie in Thailand seksueel aangerand. Ze verweerde zichzelf, maar viel daardoor in een ravijn van maar liefst 45 meter diep. Ze brak haar rug en zou hierdoor nooit meer kunnen lopen. Maar wonderen zijn de wereld nog niet uit, want over twee weken loopt Hannah de beroemde marathon van New York. 

Helemaal zelfstandig kan ze nog niet lopen, aangezien ze haar voeten en enkels nog steeds niet voelt. Maar de New Yorkse Hannah heeft een enorme wilskracht en wil dan ook met krukken de marathon van New York gaan wandelen. "Ik zal een functionerend mens zijn. Ik wil mij niet achtergesteld voelen", legt Hannah uit. Ze traint nu zes uur per dag en loopt dan gemiddeld 25 kilometer. Haar doel is om de marathon van New York te lopen en haalt daarvoor sponsorgeld op voor de Christopher and Dana Reeve Foundation dat onderzoek doet naar rugletsel.

In paniek

In september 2016 ging Hannah op reis door Azië. In het kleine Thaise plaatsje Krabi kon ze haar hotel niet vinden. Daarom vroeg ze in een winkeltje of iemand haar kon helpen. Een plaatselijke bewoner, Apai Ruangwong (28), bood aan haar de weg te wijzen. Hij liep met haar mee en stuurde haar naar een bos. Daar probeerde hij haar aan te randen. Hannah raakte in paniek, sloeg hem in z'n gezicht en beet hem in z'n oor. Het lukte haar om te ontsnappen, maar doordat het pikdonker was, viel de jonge vrouw van een 45 meter diepe klif en stootte haar hoofd.

Operatie

Hannah riep om hulp, maar alleen Apai kwam. Ze werd opnieuw mishandeld en aangerand. Uiteindelijk is ze geholpen door andere plaatselijke bewoners. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht, waar ze gelijk werd geopereerd. "Ik was bang dat ik nooit meer in staat zou zijn om te bewegen of mijn voeten weer te voelen", vertelt ze. De artsen waren zelfs bang dat Hannah nooit meer zou kunnen lopen.

Een sterker mens

Maar Hannah gaf niet op. Na enkele maanden revalideren en een jaar lang intensief trainen, leerde ze om met krukken en beenbeugels te kunnen lopen. "Ik moet extra, extra hard werken om alleen over straat te kunnen lopen of om een trap op te gaan." Maar de zware trainingen hebben haar alleen maar "een sterker mens" gemaakt, zegt ze zelf.

Positieve ervaring

Vorig jaar is ze met een paar vrienden teruggegaan naar de plek waar het allemaal is gebeurd. "Dit was uiteindelijk een positieve ervaring. Ik besef me dat de meeste mensen wél goed zijn", legt ze uit. Ook volgt ze lessen Krav Maga, een verdedigingskunst uit Hongarije, om zich voortaan wel veilig te voelen.

Doel

Het maakt Hannah niet uit hoelang ze over de marathon van New York gaat doen, dus een goede tijd neerzetten, boeit haar niet. "Dat heeft geen belang. Ik zal misschien langer dan twaalf uur bezig zijn, maar mijn enige doel is hem uit te lopen", zegt ze. De kracht haalt ze met name uit de vreselijke gebeurtenis in Thailand. "Als ik dat heb overleefd, die urenlange marteling en al dat leed, dan is de marathon niet echt een big deal."

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: New York Post. Beeld: Twitter & iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden