null Beeld

Vrouw die model stond voor Sneeuwwitje op 101-jarige leeftijd overleden

Als Marge Champion er niet was geweest, dan had één van de bekendste Disneyprinsessen er heel anders uitgezien. Marge was slechts 14 jaar oud toen ze tekenaars voordeed hoe Sneeuwwitje zich in de film moest bewegen. Ze overleed deze week op 101-jarige leeftijd in Los Angeles.

Erandi Godinez

De bekende dansleraar Pierre Dulaine maakte het droevige nieuws woensdag bekend.

Oermoeder van alle Disneyprinsessen

Marge speelde destijds allerlei scenes uit de film na zodat tekenaars haar bewegingen en houding precies konden natekenen. Van haar bewegingen werden filmopnames gemaakt die nauwkeurig overgetrokken werden als referentiemateriaal voor natuurlijke bewegingen. Hiermee werd Marge de oermoeder van alle Disneyprinsessen.

Realistische Sneeuwwitje

Voor Sneeuwwitje zagen telefoonfilmkarakters er veel meer uit als een cartoon, denk bijvoorbeeld aan Betty Boob of Mickey Mouse. De opvallende realistische uitstraling van Sneeuwwitje zorgde ervoor dat tekenfilms ineens serieus werden genomen. Disney kreeg er zelfs een speciale ere-Oscar voor, een grote en zeven kleintjes.

“Erg eenvoudig”

Marge werd uit 300 meisjes gekozen om de titelrol uit te beelden. Ze kreeg tien dollar per dag om elke maand een paar dagen langs te komen. Op dit soort dagen moest ze op een fel verlicht podium dansen, zingen en rennen, soms begeleid door acteurs die de dwergen speelden. “Als Sneeuwwitje doodsbang door een bos moest rennen, hingen ze touwen op aan een waslijn, zodat ik die aan de kant kon duwen. Als ik moest knielen bij een bedje stond er een veldbed. Het was allemaal erg eenvoudig,” aldus Marge.

Danscarrière

In het jaar dat de film in première ging, trouwde Champion op slechts 17-jarige leeftijd met een van de animatoren, de 12 jaar oudere Art Babbitt. Hun huwelijk strandde enkele jaren later omdat Babbitt een gezin wilde stichten, maar Champion aan haar danscarrière wilde werken.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden