null Beeld

Vrouw legt uit hoe rouw voelt met een rake tekening

Het gevoel van rouw is een heftig proces. Er zijn eigenlijk geen woorden voor, maar een Canadese vrouw lukte het wel het gevoel middels een tekening te omschrijven.

Daphne Dorgelo

Lauren maakte de tekening nadat haar dokter haar het rouwproces had uitgelegd. De dokter noemde het de 'bal in de doos-theorie'. Lauren besloot haar tekening op Twitter te delen.

Bal in de doos

Lauren dacht terug aan de theorie nadat ze een vrouw in een winkel had gezien, die erg op haar oma leek. "Ik zag een dame die me deed denken aan mijn 92-jarige oma, die zelfs met dementie nog begreep dat mijn moeder was overleden." Ze voelde ineens weer een overvallend gevoel van gemis. "Ik dacht daardoor terug aan de 'bal in de doos'-theorie die mijn dokter me vertelde", schrijft ze in een tweet.

"Dus het rouwen gaat zo: er zit als het ware een bal in een doos. En in die doos is een pijnknop", legt ze uit. "Trouwens, ik sta niet bekend om mijn tekenkunsten", grapt ze nog.

"In het begin is de bal nog enorm groot. Je kunt de doos niet bewegen zonder dat de bal de pijnknop raakt. Hij vliegt in het rond in die doos en raakt daarbij keer op keer die pijnknop. Je kunt het niet onder controle houden en daardoor blijft het maar pijn doen."

Naarmate de tijd verstrekt, wordt de bal in die doos steeds kleiner, vertelt Lauren. "De bal raakt de knop niet zo vaak meer, maar wanneer hij 'm toch raakt, doet het nog net zoveel pijn als eerst. Het gaat beter met je, je dagelijks steeds beter kunt functioneren. Het nadeel ervan is dat de bal de pijnknop raakt op momenten dat je het 't minst verwacht."

Nooit helemaal weg

Ze vertelt daarbij nog wel dat bij de meeste mensen de bal nooit helemaal weggaat. "Het raakt de knop wel steeds minder en minder, zodat je meer tijd hebt om te herstellen tussen de botsingen door."

Ook vertelt ze dat ze de tekening aan haar stiefvader liet zien en hij daardoor zijn rouwgevoelens beter begreep en zelfs erover begon te praten. Hij zei op sommige dagen bijvoorbeeld: "De bal is heel groot vandaag. Het ging maar niet van de knop af. Ik hoop dat 'ie snel kleiner wordt."

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: mamamia.com. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden