null Beeld

Vrouw verliest haar baby door een thuisbevalling die misgaat

Heidy Bakkenes beviel in 2014 van haar dochtertje Amy. De thuisbevalling verliep echter niet goed en uiteindelijk werd Heidy met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Maar het was te laat. Amy stierf 65 uur na haar geboorte.

Ingrid Hofstra

Gisteren bleek uit cijfers van het CBS dat minder thuisbevallingen op het laatste moment alsnog in het ziekenhuis eindigen. Dit komt volgens gynaecologen doordat zwangere vrouwen vaker uit voorzorg een ziekenhuisbevalling krijgen.

Fouten

Bij de thuisbevalling van haar nu vierjarige zoontje Danny ging het ook al mis. De verloskundige liet het werk toen doen door een stagiair die inschattingsfouten maakte. Heidy's man eiste toen dat de verloskundige ingreep. Ze gingen naar het ziekenhuis en daar kwam Danny uiteindelijk ter wereld.

"Tweede bevalling gaat makkelijker"

De bevalling van Danny was pittig, en Heidy wilde eigenlijk daarom bij de tweede zwangerschap in het ziekenhuis bevallen. Uiteindelijk koos ze er, op advies van haar verloskundige, toch weer voor om thuis te bevallen. "De verloskundige zei toen: een tweede bevalling gaat waarschijnlijk makkelijker, dus laten we kijken of het toch thuis kan. Ik voelde me ook goed, dus wilde het wel een kans geven."

Ontlasting

Op 27 februari 2014 werd de bevalling op gang gebracht omdat Heidy, net als bij haar eerste kind opnieuw over tijd was. Toen bleek dat er ontlasting van de baby in het vruchtwater zat. "Maar de verloskundige zei dat het niet erg was. Ik was zo bezig met bevallen en dacht daar verder niet over na." Ook lukte het de verloskundige niet om te voelen of Heidy's dochtertje goed lag.

Het komt goed

Heidy en haar man vroegen om een ambulance, maar die kwam pas om 04:00 uur ’s nachts. "De verloskundige bleef zeggen: het gaat goedkomen, je gaat thuisbevallen." Heidy zag het niet zitten en smeekte één van de ambulancebroeders haar mee te nemen. "De verloskundige bleef volhouden dat het goed ging. Ik pakte de hand van de ambulancebroeder en zei: neem me alsjeblieft mee."

LEES OOK: BABY DRAAIT ZICH NA 39 WEKEN ZWANGERSCHAP OM IN DE BUIK

Reanimeren

Ze moest de persweeën tegenhouden. "In het ziekenhuis werd meteen gezegd: de baby ligt verkeerd en gaat er niet uitkomen. Met een spoedkeizersnee is Amy gehaald. Ze ademde niet. Na drie kwartier reanimeren, kregen ze haar weer op gang."

Slecht nieuws

Amy had alleen te veel ontlasting in haar longen gekregen. Daardoor had ze een ernstig zuurstoftekort. Heidy en Amy werden vervolgens naar het WKZ in Utrecht gebracht. Na een scan kregen Heidy en haar man te horen dat hun kindje nooit zelfstandig zou kunnen ademen. "Ze bleef vechten, maar 65 uur na de bevalling begon, op 1 maart, is Amy overleden", aldus Heidi.

Veroordeeld

"Het was niet goed dat er ontlasting in het vruchtwater zat. De verloskundige hoorde te zeggen: je moet binnen een uur naar het ziekenhuis." De verloskundige is na de bevalling veroordeeld. "Ik weet zeker dat een ziekenhuisbevalling babysterfte voorkomt. Dat de moeder zich thuis prettiger voelt, weegt daar niet tegen op."

Tweede zoon

Amy heeft inmiddels een tweede zoon gekregen, Jesse. "We zijn de hele zwangerschap onder begeleiding geweest in het WKZ in Utrecht. Daar is hij met een keizersnede gehaald."

Voordeel?

Heidy snapt dat vrouwen een thuisbevalling prettiger vinden, maar, zegt ze, "dat is ook werkelijk het enige voordeel aan een thuisbevalling. En dat weegt absoluut niet op tegen het leven van je kind. Je partner kan mee naar het ziekenhuis. Je hebt er alleen een ander bed."

LEES OOK:

Bron: RTL Nieuws. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden