null Beeld

Vrouwen durven ’s avonds de deur niet meer open te doen

Als er 's avonds aangebeld wordt, gaat er toch vaak een belletje rinkelen. Wie zou het zijn op een laat tijdstip? Uit nieuw onderzoek blijkt dan ook dat één op de vijf alleenstaande vrouwen daarom 's avonds gewoon niet de deur open doet. 

Demi Schoenmakers

Veiligheidsgevoel

Maar liefst achttien procent van de vrouwen zonder partner zegt uit angst vaak de deur niet open te doen als er 's avonds wordt aangebeld. Bij vrouwen mét partner is dit een stuk minder, slechts tien procent. Alleenstaande vrouwen van 65 jaar of ouder doen 's avonds laat het minst vaak de open, omdat ze dat niet durven.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar het veiligheidsgevoel van burgers. De cijfers van die Veiligheidsmonitor, zijn gebaseerd op een enquête onder 150 duizend Nederlanders ouder dan 15 jaar.

Mannen

In het algemeen geeft twaalf procent aan 's avonds de deur vaak niet open te doen. Dit is ruim twee keer zoveel als bij mannen, waarvan vijf procent dit aangeeft. Bij de mannen maakt het daarentegen niet uit of ze wel of geen partner hebben.

Onveilig

In tegenstelling tot deze cijfers is het percentage personen dat zich 's avonds vaak onveilig voelt in hun eigen huis de afgelopen vijf jaar gedaald. Dit was in 2012 2,6 procent en in 2018 nog maar 2 procent.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CBS. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden