null Beeld

Vrouwen met PIP-implantaten klagen ziekenhuizen aan

Een groep Nederlandse vrouwen met PIP-implantaten stelt de 4 ziekenhuizen en privéklinieken waar zij geopereerd zijn aansprakelijk voor de schade die ze geleden hebben.

Meike Bergwerff

Dezelfde groep stelde eerder een Duits bedrijf dat de implantaten keurde aansprakelijk. De groep heeft nu hetzelfde letselschade kantoor in de arm genomen.

Schadevergoeding

De PIP-implantaten zijn van het Franse bedrijf Poly Implant Prothèse dat inmiddels failliet is, evenals de importeur in Nederland. De vrouwen kunnen van die partijen dus geen schadevergoeding meer krijgen.

Aansprakelijk

De ziekenhuizen en privéklinieken zeggen zich te beroepen op een wetsclausule die zegt dat het onredelijk is om ziekenhuizen en artsen aansprakelijk te stellen voor gebrekkige medische hulpmiddelen. Die regel vindt SAP Advocaten, het kantoor dat voor de vrouwen opkomt, gedateerd.

Risico

SAP Advocaten vindt dat het niet meer dan redelijk is om het risico ook bij de arts die of het ziekenhuis dat de implantaten gekozen heeft, te leggen. Patiënten hebben de juiste kennis niet en vertrouwen erop dat artsen de juiste afweging maken op basis van de kennis die zij hebben.

Scheuren

In Nederland hadden 1400 vrouwen PIP-implantaten die vervangen moesten worden. De implantaten hadden een verkeerde gel waardoor deze konden gaan scheuren en lekken. Dit veroorzaakte bij een deel van de vrouwen klachten zoals harde en vervormde borsten, vermoeidheid of pijnlijke gewrichten.

Bron: NOS Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden