Letter Z in oorlog in Oekraïne Beeld Getty Images
Letter Z in oorlog in OekraïneBeeld Getty Images

Oorlogssymbool

Waar staat de Z voor in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne?

Het is je vast al opgevallen dat je de letter Z steeds vaker ziet op de hartverscheurende beelden van de oorlog in Oekraïne. Ineens duikt-ie overal op, maar waar staat de Z eigenlijk voor?

Demi SchoenmakersGetty Images

In eerste instantie was de letter Z alleen met de hand geschilderd op Russische tanks en militaire vrachtwagens aan de Oekraïense grens, maar tegenwoordig zie je de laatste letter van het alfabet overal terug.

Het symbool van de oorlog

De Z is in korte tijd hét symbool van de Russische strijdkrachten geworden. Na de Russische inval op 24 februari zie je de letter niet langer alleen op Russische voertuigen in Oekraïne, maar ook op Russische flats, in propagandafilmpjes en op kleding van Russen.

Verschillende betekenissen

De exacte betekenis is nog altijd niet bekend. De één zegt dat het staat voor de richting waarop de troepen zich bewegen. Experts zeggen namelijk dat de Z voor Zapad staat, wat ‘west’ betekent. De ander zegt dat het symbool alleen wordt gebruikt om materieel van dat van de vijand te onderscheiden. Zo zou de letter voor za pobeba staan, wat ‘voor de overwinning’ betekent. In Oekraïne zeggen ze overigens dat de Z staat voor zveri oftewel ‘beesten’.

Russen die de oorlog steunen

De letter groeit dus uit tot symbool voor steun voor de oorlog. Door heel Rusland worden talloze flashmobs georganiseerd door de autoriteiten, waarbij jonge Russen in een Z-shirt hun steun aan de oorlog betuigen.

Bron: NOS, RTL Nieuws, The Guardian

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden