null Beeld

Waarom de balkonscène 46 jaar geleden ook ontbrak op Prinsjesdag

Het coronavirus heeft de afgelopen tijd roet in het eten van veel feestdagen gegooid. Ook Prinsjesdag ziet er als gevolg van het virus dit jaar heel anders uit. Zo is er geen optocht en gaat de welbekende balkonscène niet door. In 1974 was dit ook het geval, al was er een compleet andere oorzaak voor.

Online redactie Libelle

Libelle neemt je mee terug in de tijd.

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag wordt sinds september 1930 de troonrede voorgelezen. In de Grondwet is opgenomen dat dit op de 3e dinsdag in september moet plaatsvinden en dat het door of namens de koning wordt gedaan. Zo is ook dit jaar het geval, maar toch ziet de normaliter feestelijke dag er anders uit.

Coronavirus

We wisten al dat wegens de corona-maatregelen het geliefde zwaaimoment van de koning en koningin niet door zou gaan. Dit om zo mensenmassa's en daarmee een vergrote kans op besmettingen te voorkomen. Prinsjesdag zonder balkonscène is echter wel even wennen. Toch vond het eens eerder plaats, namelijk in 1974.

Geschiedenis

De reden was dat er op dat moment een gijzeling aan de gang was in de Franse ambassade, net om de hoek van het Binnenhof. Wegens veiligheidsredenen werd er destijds voor gekozen om koningin Juliana niet te laten zwaaien naar het Nederlandse volk. Ook werd het feestelijke moment als ietwat ongepast gezien wegens de situatie, en dus werd het feestelijke vertoon naar de Ridderzaal verplaatst. En ook de rit met de Gouden Koets werd vervangen door een korte autorit van en naar Huis ten Bosch.

Bron: Shownieuws. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden