null Beeld

Waarom de verkiezingen dit jaar spannender zijn dan ooit!

Vanavond is het verkiezingsdebat in de Rode Hoed in Amsterdam. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zetten alle grote partijleiders hun beste beentje voor. Maar waarom gaan de ministers eigenlijk met elkaar in debat, als we straks onze provinciale leiders kiezen? 

A.V.

Vanochtend heeft Geert Wilders zich ziek gemeld, dus de strijd gaat tussen Mark Rutte (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA). Volgens journalisten Rick Nieman en Frits Wester zijn de verkiezingen nog nooit zo spannend geweest.

De Provinciale Statenverkiezingen zijn een soort vóórverkiezingen

De uitslag bepaalt hoe de Eerste Kamer eruit komt te zien. En zoals je weet, beslist de Eerste Kamer of bepaalde wetsvoorstellen er wel of niet gaan komen. Als er heel veel mensen van rechts in de Eerste Kamer zitten, is de kans groot dat de plannen van links niet doorgaan - en vice versa. Dus stem verstandig en stem nu al wat je straks - bij de Tweede Kamerverkiezingen - ook gaat stemmen. Dat maakt deze stemming een mooi voorproefje!

Hoe hangt de vlag erbij?

Iedere politicus heeft andere belangen. Zo leidt premier Mark Rutte nu nog zijn tweede kabinet. Maar wat gebeurt er als hij afhankelijker wordt van de oppositie? Kan hij het kabinet dan blijven leiden zoals hij wil? De PvdA werd met Diederik Samsom in 2012 de tweede grote partij van Nederland, maar die partij is inmiddels ver weggezakt in de peilingen. Wat staat hem te wachten? CDA-leider Sybrand Buma voer zijn eigen koers... zou het CDA nu te hulp schieten als het moet? Alexander Pechtold van D66 is de onbetwiste leider van de oppositie; hij heeft de sleutel in handen. Zonder zijn steun bereikt het kabinet niets. Hoe gaat hij die positie gebruiken? SP-leider Emile Roemer (die wel wat meer linkse kiezers had verwacht, toen ze wegliepen bij de PvdA) ziet het kabinet Rutte II graag vertrekken, maar hoeveel invloed heeft hij daarop?

Deze thema's komen aan bod tijdens het RTL Verkiezingsdebat vanavond:

  1. TerrorismeDe strijd tegen terrorisme is één van de hete hangijzers vanavond. Hoe gaat Nederland om met de strijd die IS voert in het Midden-Oosten, op welke manier raakt die ons, in hoeverre moeten we alert zijn op Nederlandse jihadisten en wat halen de Nederlandse F-16's die meevechten tegen IS eigenlijk uit? Komen verschillende bevolkingsgroepen tegenover elkaar te staan? Hoe gaan we om met dreiging in Nederland?
  2. CrisisHet gaat beter, maar we zijn er nog lang niet. Elke partij heeft er andere ideeën over – wie zal het meest overtuigen?
  3. De toekomst van het kabinetAls er minder gestemd gaat worden op VVD en PvdA, dan gaat er veel veranderen in de Eerste Kamer. Kan het kabinet na 18 maart verder op met koers of komt er bij de volgende verkiezingen een nieuw kabinet?

Meer weten over de thema's? Vul dan ook de StemWijzer van EenVandaag in:

Bron: RTL Nieuws, EenVandaag, BNR Nieuwsradio. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden