null Beeld

Waarom deze ‘bevroren waterstraal’ de wereld overgaat

Als er íets zowel grappig als frustrerend is, dan zijn het wel optische illusies. Zoals deze, van de Italiaanse filmmaker Dario Bonzi.

Online redactie Libelle

Dario plaatste dit filmpje begin december op zijn Instagram. Het lijkt alsof hij een bevroren waterstraal filmt. Pas wanneer hij zijn hand erdoorheen haalt, zie je dat het water gewoon stroomt. Hoe het kan, lees je onder zijn filmpje.

Zelf geeft Dario geen uitleg bij zijn filmpje. Maar tussen de duizenden reacties op zijn Facebook-account vinden we een aantal mogelijkheden. Zo wordt er gezegd dat de straal héél licht bevroren is en het water weer begint te stromen zodra de hand het ijs raakt. Een andere optie is dat het een truc is van de maker: Dario is tenslotte filmmaker.

Stroming

Waarschijnlijker is het echter dat het hier gaat om 'laminar flow', laminaire stroming op z'n Nederlands. Dit is een natuurverschijnsel waarbij al het water heel netjes in een bepaalde richting stroomt zonder daarbij onderbroken te worden. Het water lijkt daardoor stil te staan. Denk aan je kraan: zet je die zacht open, dan komt er een 'gladde' straal uit. Pas wanneer je 'm harder zet of de straal onderbreekt, verandert de vorm. En nee, de stroom hoeft hiervoor niet loodrecht naar beneden te lopen: zoek op YouTube maar eens naar 'laminar flow', dan vind je nog veel gekkere voorbeelden.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden