null Beeld

Waarom dit hét moment is om het Anne Frank Huis te bezoeken

Het Anne Frank Huis is al decennia te bezoeken. Heb jij dat op de dag van vandaag nog nooit gedaan? Dan is nu wel hét moment.

Erandi Godinez

Het Anne Frank Huis heeft de afgelopen twee jaar een flinke renovatie ondergaan. Meerdere ruimtes in het huis zijn vernieuwd en van de lange beruchte rijen zal vanaf vandaag geen sprake meer zijn. Niemand minder dan koning Willem-Alexander zal het museum vandaag heropenen.

Belangrijke renovatie

De make-over, die 11,5 miljoen euro heeft gekost, was volgens de directeur nodig omdat jonge bezoekers het verhaal van de jodenvervolging en vernietigingskampen volgens hem niet meer goed kennen. "Zelfs hun grootouders zijn van na de oorlog", aldus Ronald Leopold.

Andere looproute

Aan het Achterhuis, waar de jonge joodse Anne aan haar beroemd geworden dagboek begon, is weinig veranderd, legt Leopold uit. Maar de opzet van het museum is wel anders. Zo is de looproute chronologisch gemaakt én er is een audiotoer ingevoerd. "Daarmee geven we een toelichting zonder de leegte aan te tasten", zegt Leopold.

Wens Otto Frank

De directeur doelt hiermee op het ontbreken van meubels in het pand. Deze waren geroofd na het wegvoeren van de onderduikers. Na zijn terugkeer in Nederland was het de wens van vader Otto Frank dat de kamers leeg zouden blijven. "De leegte geeft aan dat Anne er niet meer is. Maar ook dat Amsterdam een leegte in zich draagt; de stad heeft 70.000 van zijn inwoners verloren."

Beruchte lange rijen

Ook de dagboekzaal is vernieuwd: het manuscript van Anne ligt tentoongesteld in een dubbelwandige vitrine, in een geklimatiseerde en trillingsvrij gemaakte ruimte. En ook niet onbelangrijk: de beruchte lange rijen voor het Anne Frank Huis behoren tot het verleden. Er is een nieuw systeem van kaartjes met een tijdslot, die alleen online kunnen worden gekocht. Per kwartier kunnen zo tachtig à negentig bezoekers naar binnen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Hart van Nederland. Beeld: ANP

Nu is overigens ook hét moment om naar 'Was Getekend, Annie M.G. Schmidt' te gaan: de musical stopt definitief op 23 januari 2019.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden