null Beeld

Waarom het gewoon heel gezond is om op vakantie te gaan

Er zullen weinig mensen zijn die het niet fijn vinden om op vakantie te gaan. Heerlijk relaxen, even niets aan je hoofd en al dan niet een bruin kleurtje kweken. Nu is gebleken dat het ook nog eens meerdere gezondheidsvoordelen oplevert. 

Volgens diverse onderzoeken blijkt dat vakantie goed is voor veel dingen, waaronder je gezondheid.

Minder stress

Het is ontspannend en het vermindert stress en angst, en stimuleert daarmee de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Aldus Centerstone, een non-profitorganisatie op het gebied van gezondheid. Wie wil dit nou niet?

Goed voor je hart

Ook zorgt het voor een vermindering van hartziekten. Dat bleek uit een artikel in de Journal of the American Medical Association. Mannen die jaarlijks op vakantie gaan, hebben 32% minder kans op hart- en vaatziekten dan hun collega's die dit niet deden.

LEES OOK: ZÓ HOU JE DAT VAKANTIEGEVOEL LANGER VAST

Uit een vergelijkbare studie van Framingham Heart Study bleek hetzelfde. Vrouwen die eens in de zes jaar op reis gaan, hadden bijna 8 keer meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan vrouwen die minstens 2 keer per jaar weggaan.

Goed voor de geestelijke gezondheid

Vrije tijd, waar vakantie ook onder valt, draagt bij aan meer positieve emoties en minder negatieve gevoelens en depressie. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1400 deelnemers uitgevoerd door de Universiteit van Pittsburgh Mind-Body Center. Mensen voelen zich ontspannener en gezonder tijdens de vakantie. Dit uit zich in een hoger energieniveau en meer tevredenheid.

Goed voor relaties

En last but not least: het heeft ook een positief effect op je relatie. Dit blijkt uit een 5 jaar durende studie gepubliceerd in de Wisconsin Medical Journal. Zij stellen dat ontspanning als positief effect meer tevredenheid binnen het huwelijk en andere relaties heeft. Door gezellig met het hele gezin op vakantie te gaan, bouw je een gezonde en goede relatie met elkaar op.

Heb jij al geboekt?

Bron: Huffington Post. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden