null Beeld

Waarom het juist een goed teken is als je kinderen regelmatig ruzie hebben

Het is als ouder nooit fijn als de kinderen ruziemaken en je dochter weer eens huilend naar je toe komt om haar grote broer van alles te beschuldigen.

Maar maak je geen zorgen: volgens deskundigen kan het ook een goed teken zijn als je kinderen regelmatig kibbelen.

Creativiteit

Ruziën kan zorgen voor meer creativiteit, zegt hoogleraar Adam Grant, hoogleraar aan de Universiteit van Pennsylvania. "We willen kinderen een stabiel huis geven, waardoor we ervoor zorgen dat broers en zussen stoppen als ze ruzie maken. Maar als kinderen nooit te maken krijgen met onenigheid, leren ze niet beargumenteren en dat kan uiteindelijk hun creativiteit beperken", legt Adam uit. Argumenteren, compromissen sluiten en verantwoordelijkheid nemen zijn levensvaardigheden die kinderen kunnen leren door even lekker te bekvechten met elkaar. Ook hoef je je er als ouder niet voor te schamen als je op gehoorafstand van de kleine luisteraars wel eens wat met je partner uitpraat. Ook daar kunnen kinderen alleen maar van leren. Adam: "Uit resultaat bleek dat conflicten tussen ouders positief gerelateerd is aan latere niveau van creativiteit bij de kinderen."

Onafhankelijk

Het oplossen van hun eigen conflicten maakt kinderen onafhankelijk. Daarbij mag wel gezegd worden dat psychologen aanraden om als ouder kalm in te grijpen als de ruzie uitloopt op geweld. Door kinderen af en toe ruzie te laten maken met elkaar, zorg je ervoor dat ze op latere leeftijd niet afhankelijk zijn van hun ouders of een derde partij om verzoening mogelijk te maken.

Speelplein

Af en toe ruziën zorgt ervoor dat je kinderen goed voorbereid zijn op het speelplein. Als kinderen namelijk gewend zijn aan ruzies, raken ze niet in shock als ze eenmaal naar school gaan, samen gaan spelen en er ruzie ontstaat. "Getuige zijn of meedoen aan een ruzie, zorgt ervoor dat we een dikkere huid krijgen en beter voor ons zelf op durven te komen." En er is volgens psychologen geen betere tegenstander om tegen te oefenen dan je broers of zussen.

Overtuigen

En als laatste... wat hebben advocaten, politici en directeuren met elkaar gemeen? Ze kunnen allemaal als de beste argumenteren en overtuigen. En dat leer je onder andere door af en toe eens lekker met elkaar te bekvechten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: PureWow. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden