- Beeld Getty Images
-Beeld Getty Images

Waarom je beter geen ibuprofen kunt slikken als je rugpijn hebt

Het is waarschijnlijk het eerste wat je doet als je last krijgt van je rug: een strip ibuprofen uit je keukenla of medicijnkast pakken. Ironisch genoeg kan dit de pijn die je probeert te verzachten juist érger maken. Huh?

Milou WindhorstGetty Images

Jeffrey Mogil van de McGill University in Canada deed onderzoek onder een half miljoen Britse volwassenen. Hij ontdekte iets verrassends: degenen die hun rugpijn probeerden te onderdrukken met ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen hadden zo’n zeventig procent meer kans om langdurig met pijn te blijven zitten (in vergelijking met mensen die iets anders slikten, zoals paracetamol). De professor vermoedt dat ibuprofen het immuunsysteem verzwakt, terwijl dat juist een heel belangrijke rol speelt in het herstellen van lichamelijke schade.

Ibuprofen brengt trouwens meer risico’s met zich mee. Wist je bijvoorbeeld dat je risico op hartfalen erdoor kan stijgen? Sommige wetenschappers zijn daardoor zelfs van mening dat het helemaal niet zomaar overal te koop zou moeten zijn.

Pijn is fijn

“Al tientallen jaren is het de standaard praktijk om rugpijn te behandelen met ontstekingsremmende medicijnen. Maar we ontdekten dat deze kortetermijnoplossing kan leiden tot problemen op de langere termijn”, zegt McGill erover. Om erachter te komen waarom ontstekingsremmers als ibuprofen op de langere termijn voor pijn zorgen, werden ook laboratoriummuizen onderzocht.

De conclusie: de roze rakkers uit je medicijnkast verlagen de activiteit van neutrofielen, het type witte bloedcellen dat zich bemoeit met het genezen van ontstekingen. Het blokkeren van neutrofielen bij muizen - met behulp van een speciaal antilichaam - zorgde ervoor dat ze tot tien keer langer pijn hadden. De pijn verlichten met ontstekingsremmende medicijnen had een vergelijkbaar effect.

En dat is precies wat je níét wilt. Dus doe je neutrofielen – en jezelf – een plezier en zet onder het mom ‘pijn is fijn’ voortaan liever even je tanden op elkaar. Als het lukt.

Bron: The Times

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden