null Beeld

Waarom je dus wél naar vrouwenvoetbal moet kijken

Het Nederlandse vrouwenvoetbalteam gaat zeer waarschijnlijk door naar de 8e finale van het WK. Heb jij al gekeken? Niet? Moet je zeker doen, vindt columnist/sportjournalist Nynke de Jong. "Deze maand zullen we de voetbalvrouwen eindelijk de aandacht geven die ze verdienen."

"Vroeger, toen ik nog jong was, liep ik na schooltijd snel ons huis in, griste een beker limonade en een stuk koek van het aanrecht en werkte die zaken in een mum van tijd naar binnen zodat ik zo snel mogelijk weer naar buiten kon. Al mijn dorpsgenoten deden dat, en dikwijls troffen we elkaar dan weer op het sportveld. Daar werden van vier jassen twee doelen gemaakt, Benny kwam aanzetten met zijn opgepompte voetbal en twee kinderen ‘pootten’ om uit te maken wie er bij wie in het team zou zitten."

Dikke Harm

"De jongens werden sowieso als eerste gekozen. Als er meisjes mee wilden doen, werden ze vaak als laatste aan een team toegevoegd. Om vervolgens op doel te worden gezet. Of ergens waar ze weinig schade konden berokkenen, bijvoorbeeld als verdediger van dikke Harm die toch niet zo hard kon lopen. Maar dikwijls mocht je helemaal niet meedoen, of werd je aangesteld als EHBO’er. De jongens deden alsof dat een enorm verantwoordelijke baan was, maar je stond toch een beetje voor paal met de bhv-tas van je moeder."

LEES OOK: BOER ZOEKT VROUW-BLOGGER NYNKE: "HET WAS EEN AANFLUITING"

Rolverdeling

"Voetballen was voor jongetjes. Meisjes kwamen er bekaaid vanaf. Misschien lag dat aan mijn beroerde voetbalcapaciteiten, maar het lag ook aan het feit dat wij geen vrouwelijke voetballers kenden. Die bestonden in onze wereld niet. Je was Patrick Kluivert of Marc Overmars. Je speelde Cruijff of Van Basten. Als vrouw was je een voetbalvrouw. Een andere rol was er niet voor je."

In de lift

undefined

"Godzijdank was dit de twintigste eeuw. Deze eeuw is een stuk vriendelijker voor vrouwen die van voetballen houden, en het ook nog kúnnen. Want vrouwenvoetbal zit in de lift. Waar de mannen moeten bidden dat ze überhaupt het EK gaan halen, spelen de vrouwen dit jaar hun eerste WK. In Canada, waar ze in een poule zitten met het gastland, Nieuw-Zeeland en met China. Of ze die poulefase overleven is nog maar de vraag, want Canada en China staan hoger op de wereldranglijst, maar dat ze het WK hebben gehaald, is al een feestje waard."
LEES OOK: DIT IS DE PERFECTE FIETSOUTFIT
Salarisstrookje

"In tegenstelling tot hun mannelijke collega’s verdienen de sterren van het Nederlands Vrouwenelftal geen bakken met geld. Daphne Koster, Anouk Hoogendijk en Manon Melis hoeven nog net niet per toerbeurt de vieze voetbalshirts te wassen of een carpoolschema voor de uitwedstrijden in elkaar te flansen. Een vetpot is het Nederlandse vrouwenvoetbal niet."

Een bijbaan

"Toen Anouk Hoogendijk naar Arsenal verkaste, zei ze dat ze genoeg verdiende en allang blij was dat ze van haar voetbalsalaris kon leven. Ze hoefde er geen bijbaan bij te nemen. Sta er even bij stil hoe raar dit klinkt: blij zijn dat je als profvoetballer geen bijbaantje hoeft te hebben. Ik hoor het Wesley Sneijder en Robin van Persie niet zo snel zeggen."

Man vs. vrouw

"Dit is een veelvoorkomend probleem bij vrouwensporten. De vergoeding die voetbalsters, wielrensters en volleybalsters krijgen is veel lager dan die van hun mannelijke collega’s. Voor de vrouwelijke voetballers geen miljoenencontracten, geen dure sportwagens en horloges zo groot als stationsklokken. Nee, ze mogen allang blij zijn wanneer ze met hun salaris de huur kunnen betalen."

LEES OOK: AFVALLEN? JE DOEL BEREIKEN IS JE DOEL DELEN

Een juichend hart

"Waarom zou je als vrouw dan professioneel willen voetballen? Alleen maar omdat je zo ontzettend van het spelletje houdt. Omdat je hart sneller gaat kloppen van een perfecte schaar. Omdat je hart juicht wanneer je die bal in de kruising schiet. Omdat je extreem gelukkig wordt van de geur van nat gras en het geluid van noppen op de vloer van de kleedkamer."

Gewoon spelen

"En op het veld zijn ze een stuk stoerder dan hun mannelijke evenknieën, die bij elke overtreding aanstellerig naar hun hamstring grijpen en bij een gele of rode kaart half huilend bij de scheidsrechter verhaal halen. Niks voor vrouwen. Die voetballen gewoon. Die tackles en kaarten horen erbij."

Ga nou gewoon kijken, joh. Ja echt!

undefined

"En daarom moeten wij er ook allemaal naar kijken. Omdat vrouwenvoetbal gespeeld wordt door vrouwen die er alles voor over hebben. Die niet als verveelde vedettes over het veld sjokken. Die als een kind zo blij naar Canada afreizen voor het WK. Die trainen, trainen, trainen. En niet omdat ze daar hun zakken door vullen, maar omdat er voor hen gewoon niks mooiers bestaat."
LEES OOK: 7X WAAROM REIZEN GOED VOOR JE IS
Knappe mannenbenen
"En ach, dat bij hun interlands de tribunes dikwijls bijna leeg zijn en de sfeer ver te zoeken is: daar kijken wij toch doorheen? En dat de knappe mannenbenen ontbreken, daar doen we toch ook niet moeilijk over?"
Aandacht

"Deze maand zullen we de voetbalvrouwen eindelijk de aandacht geven die ze verdienen. Zodat de meisjes die nu opgroeien tijdens voetbalpartijtjes nooit meer veroordeeld zijn tot het spelen van doelpaal of bhv’er. Nee, zij spelen Koster, Hoogendijk of Melis. Ze zullen alle mannen versteld doen staan. En ze worden nooit meer als laatste gekozen."

Het WK Vrouwenvoetbal is van 6 juni tot 5 juli 2015 in Canada.

null Beeld

Nynke de Jong (1985) is hoofdredacteur van wielertijdschrift Pedala en schrijft freelance over sport en media. Zij was bovendien jarenlang de radiosidekick van Claudia de Breij, kwam regelmatig aan tafel bij DWDD vanwege haar hilarische verslagen van Boer Zoekt Vrouw en mag graag twitteren (@Nynke) met haar 22.000 volgers.

Tekst: Nynke de Jong. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden