Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

Waarom je éxtra voorzichtig moet zijn als je een telefoontje ontvangt over je BSN-nummer

Mocht je één dezer dagen gebeld worden door iemand die (in het Engels) vraagt naar je BSN-nummer, dan kun je het beste meteen ophangen. Sinds een poosje zijn er namelijk cybercriminelen actief die proberen de BSN-nummers van mensen te ontfutselen.

Cybercriminaliteit

De Fraudehelpdesk ontving in de afgelopen weken meer dan 2300 meldingen over verdachte telefoontjes, waarbij de persoon aan de andere kant van de lijn uit is op persoonlijke gegevens zoals je BSN-nummer.

Hoe gaan de criminelen te werk?

De bellers doen vaak alsof ze iemand van de ‘National Police’ zijn of van de ‘Dutch Supreme Court’, zo vertelt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Soms krijgen mensen ook een Engels ingesproken bandje te horen. “Wat er verteld wordt, is wisselend. Soms zeggen ze bijvoorbeeld dat je BSN-nummer misbruikt wordt, of dat er een arrestatiebevel tegen je loopt.” Vervolgens wordt gevraagd een cijfer in te toetsen, waarna je wordt doorverbonden met een zogenaamde agent. Die vraagt om meer gegevens of om geld over te maken.

Wat kun je het beste doen?

Volgens techjournalist Daniël Verlaan is het belangrijk dat je meteen ophangt als je een dergelijk telefoontje krijgt óf je vraagt de persoon om een naam en zegt dat je zelf naar de organisatie terugbelt om weer met die persoon te verbonden te worden. “Maar in het algemeen geldt deze belangrijke regel: een bank, de politie of een andere overheidsorganisatie zullen je nóóit om betaalgegevens vragen en ook nooit iemand software op zijn computer of telefoon laten installeren”, legt hij uit aan RTL Nieuws. Kortom: geef nooit persoonlijke gegevens en maak nooit geld over op basis van een bericht of telefoontje, maar verbreek de verbinding.

Dít kun je doen tegen online fraude:

Bron: Fraude helpdesk, RTL Nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden