Waarom je in mei juist niet je gras moet maaien Beeld Getty Images
Waarom je in mei juist niet je gras moet maaienBeeld Getty Images

Tuinieren

Waarom je in mei juist níet je gras moet maaien

Was jij van plan om één dezer dagen je gazon even flink te maaien? Dan kun je dit nog beter even uitstellen. Natuurorganisaties roepen mensen op om het gras maaien in mei even te laten voor wat het is, zodat de insecten die leven van planten en bloemen genoeg eten hebben.

Erandi GodinezGetty Images

Wanneer je nu met de grasmaaier over je gazon zou gaan, dan kunnen de planten en bloemen niet goed groeien. En dat is wat de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek juist willen voorkomen.

Insecten help je een handje door het gras niet te maaien

“In Engeland is er aangetoond dat als je het gazon in mei niet maait, er wel tot tien keer meer bijen worden aangetrokken”, zegt projectmanager Dominique van de Kamp tegen RTL Nieuws. “Zij eten namelijk geen gras, maar hebben bloemen en planten nodig. Nu er steeds minder insecten, zoals bijen en vlinders, te vinden zijn in de natuur, kunnen we ze hiermee echt een handje helpen.”

Wacht met gras maaien, weg met het netheidssyndroom

Omdat er in mei nog niet veel voedsel is voor insecten, is het juist zo belangrijk om het gras in deze maand niet te maaien. De insecten kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Bang dat het slordig oogt hoef je volgens Van de Kamp niet te zijn. “We moeten nu echt af van dat netheidssyndroom en de natuur ook de ruimte geven.”

Mocht je volgende maand de grasmaaier er weer bij pakken, dan heb je vast wat aan deze tips.

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden