null Beeld

Waarom je juist nu bloed moet (blijven) doneren

De kans is groot dat je er in deze tijd niet aan denkt om bloed te doneren, terwijl het tijdens de coronacrisis juist belangrijk is om dit wél te doen.

Online redactie Libelle

Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten daarom continu aangevuld worden om levens te kunnen redden. Daarom is het van levensbelang dat mensen bloed (blijven) doneren. Helemaal in deze periode, want steeds minder mensen durven de deur uit.

Klachten

Wel is het natuurlijk extra belangrijk om goed bij jezelf na te gaan of je een van de symptomen van het coronavirus vertoont. Alleen als je vrij bent van deze klachten, mag je bloed komen doneren. Anders moet je ten minste 2 weken wachten tot je helemaal klachtenvrij bent. Dit geldt overigens niet alleen met het coronavirus, maar altijd. Ook voor andere gezondheidsklachten.

Immuunsysteem

Wil je wel graag bloed doneren, dan kun je voor de zekerheid op de website van Sanquin de donortest maken om te checken of je veilig kunt geven. Goed om te weten: een donatie heeft geen nadelige gevolgen voor je eigen immuunsysteem. Er gaat maar een klein deel van de afweercellen mee in de donatie, die worden zeer snel weer aangemaakt. Daarnaasst is het coronavirus niet via bloed overdraagbaar. Mocht je besmet zijn zonder verschijnselen te vertonen, dan besmet je dus niemand met je bloed.

Maatregelen

Sanquin, de bloedbank, heeft uiteraard wel maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo worden donors en de medewerkers met een reëel risico op besmetting (tijdelijk) uitgesloten van donatie. Zij blijven thuis. Verder zorgen ze voor goede handhygiëne en zijn de knijpballetjes alleen toegestaan nadat je je handen hebt gewassen. Ze raden aan je eigen pen mee te nemen om de vragenlijst in te vullen en alle werkoppervlakken worden extra vaak schoongemaakt.

Bloedtest groepsimmuniteit

Verder werd vorige week bekend dat Sanquin onderzoek gaat doen naar de verspreiding van de ziekte en de immuniteit in Nederland. Daarvoor worden bloeddonaties gebruikt. Dit werkt alleen als er een groot aantal donoren zijn. De bloedtest moet gaan aantonen hoe snel de samenleving immuniteit opbouwt tegen deze ziekte. Tijdens dit onderzoek kijken de onderzoekers of de bloeddonoren antistoffen hebben aangemaakt tegen het virus.

Libelle’s Kim is inmiddels heel wat jaren bloeddonor, maar al een tijdje niet geweest om te doneren. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Sanquin, Women's Health. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden