null Beeld

Waarom katten in dozen willen zitten

Utrechtse onderzoekers wilden weten waarom katten zo graag in dozen zitten. Het raadsel is nu opgelost: ze schuilen voor stress.

Meike Bergwerff

Katteneigenaren weten meteen waar we het over hebben: zet ergens een doos neer en meneer of mevrouw duikt er direct in. Uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt nu dat deze gekke maniertjes alles te maken hebben met stress. Volgens Claudia Vinke en Ruth van der Leij van de Faculteit Diergeneeskunde kan zo'n 'schuildoos' het stressniveau van een kat aanzienlijk verlagen. De twee werkten samen met een asiel om het gedrag van katten te onderzoeken.

Wennen

Katten die nieuw het asiel binnenkomen blijven eerst twee weken in quarantaine. Bij de helft van deze katten werd een doos in de kooi geplaatst en bij de andere helft niet. Bij de katten die wel een doos in de kooi hadden, verminderde het stressniveau veel sneller dan bij de katten zonder doos. Daardoor wenden zij sneller aan de nieuwe omgeving.

Medisch

Daarnaast waren ze ook makkelijker in de omgang met mensen. Volgens Vinke heeft de doos ook een medisch belang. "Als katten veel stress ervaren, kunnen ziektes zich sneller openbaren. Snel herstellen van een stressvolle situatie is dus goed voor de kat."

Spelen

Dat een doos zo'n positief effect heeft op het stressniveau van een kat, komt waarschijnlijk omdat katten de behoefte hebben om zich te kunnen verschuilen. De onderzoekers benadrukken wel dat huiskatten ook gewoon in een doos kunnen gaan zitten om te spelen. Dus niet meteen in de stress schieten als de kat zich in de doos verstopt...

Voor sommige katten is het overigens gewoon een sport om zich in een zo klein mogelijk object te wurmen:

Bron: Duic.nl. Fotografie: Flickr/Lebatihem

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden