null Beeld

Waarom kijkers ‘Zomergasten’ Esther Perel een geweldige afsluiter vonden

De Belgische psychotherapeute en schrijfster Esther Perel was gisteravond te gast bij Janine Abbring voor de laatste aflevering van Zomergasten. Ondanks de lage kijkcijfers vonden kijkers het interview met haar enorm wél inspirerend. 

Demi Schoenmakers

Esther Perel is een Belgisch psychotherapeut en schrijfster die bekend is door haar onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid, maar ook de behoefte aan vrijheid in menselijke relaties. Ook in Amerika is ze ontzettend populair. Haar boeken haalden de New York Times-bestsellerlijst en wereldwijd luisteren miljoenen mensen naar haar podcast Where Should We Begin?.

Libelle

Tijdens het drie uur durende interview in Zomergasten heeft Esther het voornamelijk over relaties en ontrouw gehad en dan met name over de toegenomen veranderingen binnen relaties. Over hetzelfde onderwerp heeft Libelle haar geïnterviewd. In de Libelle van begin juli 2018 vertelde ze bijvoorbeeld dat negen op de tien mensen vreemdgaat. "Ontrouw is nog altijd een taboe, maar het gebeurt overal, en het komt veel vaker voor dan we denken. Toch praten en denken we er alleen maar over in zwart of wit, in goed of fout." Volgens haar gaan ook in gelukkige relaties mensen vreemd. "Zonder dat zij bij hun partner weg willen."

Wijsheden

Gisteravond was het thema relaties ook het favoriete onderwerp van Esther. Zo gaf ze aan dat een relatie een verhaal is. "En in therapie blijkt vaak dat partners in verschillende verhalen leven, terwijl ze binnenkomen in de absolute zekerheid dat hun verhaal het enige juiste is." Vervolgens gaf ze aan dat, omdat we liefde en passie nu als onderdeel van het huwelijk zijn gaan zien, overspel als een veel dieper verraad wordt gezien.

Kijkcijfers

Helaas trok de laatste aflevering van het programma weinig kijkers. Zoals elk seizoen varieert het aantal kijkers per aflevering van Zomergasten sterk, afhankelijk van de gast. Dit seizoen trok voetbalcoach Louis van Gaal de meeste kijkers, namelijk 777.000. Internetpionier Marleen Stikker had met 244.000 het laagste kijkcijfer. De laatste aflevering van dit seizoen met Esther was helaas ook geen kijkcijferkanon. Gisteravond zaten 'slechts' 316.000 mensen voor de buis naar het interview te kijken.

Geweldige afsluiter

Ondanks het lage kijkcijfer waren de kijkers wel enorm enthousiast over de inhoud van het interview. "Boeiend tot het eind. Geen oordeel. Geweldige afsluiter van Zomergasten" en "Dit was echt een prachtige volwassen, inspirerende Zomergasten. Wat een mooie vrouw, Esther Perel", klinkt het op Twitter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter. Beeld: ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden