null Beeld

Waarom kinderen vitamine D nodig hebben

Best schrikken: één op de drie kinderen heeft een tekort aan vitamine D. Tijd voor actie! Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Daarbij helpt de vitamine om calcium uit voeding op te nemen en beschermt-ie je kind tegen ziekten.

Libelle samen met Campina

Ongeveer een derde deel van onze dagelijkse dosis vitamine D halen we uit voeding. De rest wordt onder invloed van zonlicht in onze huid aangemaakt.

Tot vier jaar

Kinderen hebben tot hun vierde verjaardag extra vitamine D nodig. Hun huid kan nog niet voldoende vitamine D aanmaken én ze halen nog niet genoeg van deze vitamine uit hun voeding. Het advies is om een baby vanaf twee weken na de geboorte dagelijks vijf druppels vitamine D te geven. Kinderen die weinig buiten komen, hebben dagelijks tien druppels nodig.

Naar buiten!

Toch kan je kind ook na het vierde jaar nog een vitamine D-tekort hebben. Dat is bij één op de drie kinderen van zes jaar het geval, blijkt uit onderzoek. De kinderen die wel voldoende vitamine D-waarden hadden, bleken minder televisie te kijken, een gezonder eetpatroon te hebben, meer buiten te spelen en vaker naar school te fietsen. Laat je kind dus dagelijks minimaal vijftien tot dertig minuten buiten zijn, zodat hij voldoende vitamine D kan aanmaken.

null Beeld

Actieve dag

Wat kun je nog meer doen? Om het ouders makkelijker te maken hun kind een gezonde basis te geven is er nu Campina ‘Actieve Dag ’. Dat is halfvolle melkdrank verrijkt met éxtra vitamine D. Eén glas (200 ml) levert 80% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D.”

Over actief gesproken: zo ziet de dag van cool kid Chantal eruit

En hoe ziet de actieve dag van jouw kind eruit? Upload nu een filmpje op Campina.nl/actievedag en maak kans op je eigen Go Pro.

Kijk voor meer informatie op www.campina.nl/actievedag.

null Beeld

Gevarieerde voeding en leefstijl zijn belangrijk voor een gezond en actief leven. Elke dag een variatie aan voedingsmiddelen zoals groente, fruit, graanproducten, vlees en zuivel levert alle benodigde voedingsstoffen. Bron: Voedingscentrum

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden